Russische protestleider komt vrij

Foto Reuters / Sergei Karpukhin

De Russische protestleider Sergej Oedaltsov is vanavond na een maand hechtenis vrijgelaten. Zijn arrestatie was olie op het vuur van de Russische oppositie. Zo’n honderd aanhangers stonden hem op straat op te wachten en scandeerden ‘Een Rusland zonder Poetin’.

Oedaltsov riep zijn aanhangers vanavond op de strijd tegen premier Vladimir Poetins grip op de macht vol te houden en te werken aan een democratisch Rusland. Oedaltsov werd opgepakt op 4 december, de dag van de volgens velen frauduleus verlopen parlementsverkiezingen. Hij werd vastgehouden vanwege zijn aandeel in protesten in oktober tegen de uitsluiting van de verkiezingen van oppositiepartijen.

Oedaltsov (34) werd het afgelopen jaar zeker tien keer opgepakt nadat hij demonstraties tegen het Kremlin had geleid, maar pas sinds kort krijgt hij aandacht en respect van de belangrijkste oppositieleiders. Zijn hechtenis veroorzaakte veel woede tijdens de massademonstraties in Moskou in december en zijn vrijlating zou op een goed moment kunnen komen in de aanloop naar de volgende grote demonstratie op 4 februari.

    • Pim van den Dool