Rus Skobrev zegt af voor EK allround, schouderblessure in twijfel getrokken

De Rus Ivan Alexandrovitsj Skobrev zal zijn titel op de Europese allroundkampioenschappen in Boedapest komend weekeinde niet verdedigen. Dat heeft zijn Oekraïense coach Kosta Poltavets tegen het Russische persbureau Allsportinfo verklaard.

Volgens de officiële lezing heeft de 28-jarige schaatser een schouderblessure. Skobrev beweert dat de kwetsuur door krachttraining is verergerd. Hij zegt zijn deelname aan de wereldkampioenschappen allround, volgende maand voor thuispubliek in Moskou, niet in gevaar te willen brengen, zo luidt de persverklaring. In de Russische hoofdstad is hij ook titelverdediger.

Poltavets: „Gezien het feit dat de WK allround dit jaar in Moskou worden georganiseerd, zou het gek zijn als wij de gezondheid en de kansen van onze kopman zouden riskeren bij deze EK.”

Toernooifavoriet Sven Kramer trok de blessureverklaring van Skobrev gisteren in Boedapest tegenover diverse schaatsmedia in twijfel. Volgens de viervoudig Europees- en wereldkampioen heeft de Rus zich al een paar keer laatdunkend uitgelaten over het toernooi op de Hongaarse buitenbaan. Diens ‘schouderkwetsuur’ kan evengoed een smoesje zijn, suggereerde Kramer.

In een interview met deze krant liet Skobrev vorige maand inderdaad blijken weinig heil te zien in de komende EK in Boedapest, waar een feeëriek kasteel langs de buitenbaan voor een speciale ambiance zorgt. Het vorige internationale schaatstoernooi in Boedapest was in 2001, toen Rintje Ritsma in de lentezon de wereldtitel allround behaalde.

Vorig seizoen profiteerde Skobrev nog optimaal van de afwezigheid van Kramer door zowel Europees- als wereldkampioen allround te worden. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn Russische landgenoot Nikolai Goeljajev, die in 1987 hetzelfde presteerde.

Door het wegvallen van Skobrev is het toch al kleine rijtje kanshebbers voor de Europee titel bij de mannen geslonken. Voor de Nederlanders Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en Ted-Jan Bloemen lijkt de enige serieuze concurrent Håvard Bøkko.

De Noorse allrounder was in het tijdperk-Kramer ‘eeuwige tweede’ en werd bij afwezigheid van de Fries vorig seizoen op de EK en WK verrassend voorbijgereden door Ivan Skobrev.