Rebellengroepen Libië met elkaar in gevecht

En het hoofd van het nieuwe Libische leger is benoemd.

Twee voormalige rebellengroepen zijn gisteren in Tripoli met elkaar in een vuurgevecht verwikkeld geraakt. Daarbij vielen ten minste vier doden, aldus de militaire raad in de Libische hoofdstad.

De strijd tussen voormalige rebellen uit Tripoli en een groep strijders uit Misrata werd uitgevochten met machinegeweren, granaatwerpers en luchtafweergeschut. De gevechten braken uit nadat een strijder uit Misrata op Oudejaarsavond was opgepakt door ex-rebellen uit Tripoli. De man werd verdacht van beroving. Stadsgenoten probeerden de man te bevrijden, maar werden zelf gearresteerd. Dit leidde tot gevechten.

Een lid van de militaire raad in Misrata zei te vrezen voor een burgeroorlog. Anderen zeiden dat de gevechten wel meevielen. Regeringswoordvoerder Ashur Shamis bagatelliseerde het voorval en zei dat de ex-rebellen onschuldig waren. Volgens hem werd het geweld veroorzaakt door ‘saboteurs’.

Groepen rivaliserende ex-rebellen raken sinds de val van het regime van Gaddafi herhaaldelijk slaags met elkaar. Het ontwapenen van de rebellen is een groot probleem gebleken voor de nieuwe Libische regering.

Gisteren benoemde de voorzitter van de Nationale Overgangsraad, Abdul Jalil, oud-generaal Yousef al-Manqoush tot hoofd van de krijgsmacht in een belangrijke stap een nieuw Libisch leger op te bouwen. Manqoush hielp een einde te maken aan Gaddafi’s bewind. (AP, Reuters)