Rampjaar voor Tuitert

Het wil dit seizoen niet, bij Mark Tuitert. De olympisch kampioen wist zich nergens voor te kwalificeren.

Mark Tuitert of the Netherlands skates during the men's 1500m at the Essent ISU Speed Skating World Cup in Chelyabinsk November 18, 2011. REUTERS/Grigory Dukor (RUSSIA - Tags: SPORT SPEED SKATING) REUTERS

Daar sta je dan, als olympisch kampioen. Wordt het seizoen nét leuk, met alle grote toernooien in aantocht – en dan sta je aan de kant. Een teleurstellende schaatsweek maakte vorige week een einde aan het seizoen van Mark Tuitert. Voor hem is er dit seizoen geen WK sprint meer, geen wereldbeker of de WK afstanden.

En toch stond de olympisch kampioen (1.500 meter) van Vancouver op 2 januari weer gewoon op het ijs. Even was het door zijn hoofd geschoten op vakantie te gaan, naar een ver land. „Maar dan zit je daar. Dan word je ook niet blij, hoor”, zegt hij. „Het doet gewoon pijn, dat draag je met je mee. Daar kun je niet voor weglopen.”

Maar hoe het verder moet? „Misschien ga ik nog een paar weken lekker schaatsen. Misschien ook niet. Ik neem even pauze, dan beginnen we weer met een schone lei. Maar ik ga zeker niet bij de pakken neerzetten.” Even later twittert hij monter: „En nu maar hopen op een Elfstedentocht...”

Wat er dit seizoen aan de hand is, kan hij moeilijk onder woorden brengen. „Ten eerste omdat ik het zelf nog niet helemaal op een rijtje heb. En ten tweede is het niet echt stof voor een stukje in de krant. Mijn ambitie en mijn dadendrang, zitten me soms meer in de weg dan dat ze me goed doen. Aan de ene kant is dat heel goed, aan de andere kant kun je jezelf daarmee te gronde richten.” Overtraind, zoals hij al eens meemaakte, is hij niet. De vroege vakantie geeft hem wel een extra lange aanloop naar de volgende Spelen, over twee jaar in Sotsji. „Zo voel ik het nog niet, maar zo is het wel. Ik kan maar één ding doen: het positieve hieruit halen. Ik ben nog steeds gemotiveerd en topfit. De weg naar Sotsji begint voor mij volgende week. Ik ga doen wat ik moet doen.”

Rob Schoof

    • Rob Schoof