Positie van de Duitse president Wulff wankelt

Nu blijkt dat hij journalisten onder druk heeft gezet. Zijn vertrek zou echter niemand uitkomen.

De positie van de Duitse president wankelt. Op 13 december begon de affaire-Christian Wulff met onthullingen over een omstreden privékrediet uit de tijd dat hij nog premier van Nedersaksen was.

Op Nieuwjaarsdag werd bekend dat Wulff zowel de uitgever als de hoofdredacteur van Bild heeft gebeld en met strafrechtelijke consequenties heeft gedreigd als de veelgelezen boulevardkrant het verhaal over zijn krediet zou publiceren. Gisteren bleek dat de Duitse president niet alleen Bild heeft gedreigd met juridische stappen, maar dat hij maanden eerder hetzelfde probeerde bij de krant Welt am Sonntag.

Bild trok zich er niets van aan en schreef op 13 december dat Wulff van de vrouw van een bevriende ondernemer een lening kreeg van 500.000 euro, tegen een gunstige rente, om er een woning van te kopen. Wulff (52) is sinds juni 2010 president van Duitsland. Hij volgde Horst Köhler op, die onverwachts opstapte na omstreden uitspraken over Afghanistan.

Bild, dat van oudsher een uitstekende relatie heeft met de president, bevestigt dat Wulff hoofdredacteur Kai Diekmann heeft gebeld om hem ter verantwoording te roepen over de aanstaande publicatie.

Wulff wil niet reageren op de telefoongesprekken. Zijn woordvoerder laat slechts weten dat de persvrijheid voor de president „een groot goed” is. Kort voor Kerstmis bood Wulff in „een persoonlijke verklaring” excuses aan voor de affaire.

De onthulling over Wulffs interventie roept opnieuw twijfels op over zijn beoordelingsvermogen en inzicht in het ambt van president. De vraag is nu hoe lang Wulff nog president kan blijven. Hij wil zijn functie blijven uitoefenen, maar de politieke steun neemt snel af. Hij heeft het ambt en zichzelf beschadigd, heet het in Berlijn. Het zou voor de Bondsrepubliek een afgang zijn als het land zo snel na het omstreden vertrek van Horst Köhler alweer een staatshoofd verliest. Geen van de partijen zit daar op te wachten. (NRC)