Ook Van Bijsterveldt wil geen CDA-lijsttrekker worden

Van Bijsterveldt tijdens een bezoek aan de school COG Drenthe het Kompas. Foto NRC / Merlin Daleman

Minister van Onderwijs en oud-partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt is bij de volgende Kamerverkiezingen niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat heeft ze vanavond gezegd tegen RTL Nieuws.

Van Van Bijsterveldt werd wel gedacht dat zij ambities voor het CDA-partijleiderschap zou hebben, zeker nadat vicepremier Maxime Verhagen vandaag in een interview met Elsevier liet weten ook niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker. De onderwijsminister ontkent nu echter ook dat zij mogelijk de partij gaat leiden. Erg verrassend is dat niet, zegt onze politiek redacteur Freek Staps in een reactie:

“Van Bijsterveldt is nooit echt iemand geweest in wie veel CDA’ers een leider zagen, hoewel ze wel altijd populair is geweest binnen de partij. Maar deze mededeling komt niet als een grote shock.”

Het CDA zit sinds het vertrek van oud-premier Balkenende zonder echte partijleider. Verhagen, die jarenlang fractievoorzitter was en nu vicepremier is, heeft de meeste macht binnen de partij, maar is bij een deel van de achterban niet erg populair. Ex-minister Camiel Eurlings heeft eerder uitgesloten dat hij terugkeert in de politiek. Ook minister van Financiën De Jager heeft al aangegeven geen partijleider te willen worden. Huidig fractievoorzitter Van Haersma Buma en staatssecretaris Bleker worden ook nog wel genoemd, aldus Staps:

“Van Haersma Buma is geen charismatische leider, maar wel een degelijke politicus die zijn werk goed doet. De populariteit van Bleker binnen het CDA is erg wisselend: sommige CDA’ers zijn een groot fan van hem, terwijl anderen hem juist helemaal niks vinden.”

    • Pim van den Dool