Nu op tv: Endemols 99 islamitische helden

De verhalen worden geschreven in Hollywood, de animatie wordt gedaan in India, de stemmen opgenomen in Canada en Egypte en de producenten zijn Endemol en de Teshkeel Media Group. THE 99, heet de animatieserie over 99 islamitische superhelden.

Vanaf februari wordt de serie uitgezonden door het Arabischtalige kinderkanaal MBC3 in Zuid-Oost Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. „Het is een wereldwijde productie geworden”, zegt Andy Ward, co-producent van de serie en werkzaam bij Endemol UK.

In de serie strijden 99 kleurig geklede Arabische helden met ieder een eigen bijzondere kracht samen tegen het kwaad. THE 99 lijkt nog het meest op The Clone Wars, een Amerikaanse tekenfilmserie die zich afspeelt in het Star Wars-universum ten tijde van de Kloonoorlogen. Ward: „We wilden een nieuw soort kinderprogramma maken, maar dit keer met verhalen en figuren uit het Midden-Oosten in plaats van het Westen.” Er komt veel geweld voor in de serie. „Maar je ziet nooit bloed”, zegt Ward. „En de helden staan ook altijd weer op na een gevecht.”

Ward vatte in 2009 het plan op voor een animatieserie die is gebaseerd op de strip THE 99 die Naif Al-Mutawa, een psycholoog uit Koeweit, in 2006 had bedacht en gedistribueerd werd in het Midden-Oosten. „Een collega bij Endemol met wie ik de serie heb opgezet, was in 2008 op bezoek bij een vriend in Kairo. Hij zag dat zijn dochter een Arabische strip las. Hij raakte geïnteresseerd en bekeek of het iets was voor een animatieserie.”

Endemol nam contact op met Al-Mutawa, oprichter van de Teshkeel Media Group die samenwerkt met investeerders in onder meer Dubai en Bahrein. Ze sloten een deal. Ward: „Inmiddels zijn we al bezig met de productie van de derde serie.”

Het Grote Verhaal: pagina 12-13

    • Rosan Hollak