Nooit meer prikkeldraad bij Vacansoleil

Over aandacht had wielerploeg Vacansoleil vorig seizoen niet te klagen, lachte Bart van der Linden in een gang van kasteel Vaeshartelt in Maastricht. De algemeen directeur van hoofdsponsor Vacansoleil blikte bij de presentatie van de wielerploeg voor het nieuwe seizoen nog eens terug op de val van Johnny Hoogerland in het prikkeldraad tijdens de Tour de France.

De beelden van de zwaar gehavende benen van Hoogerland, die werd aangereden door een volgauto, haalden in Nederland dagelijks de sportprogramma’s, het NOS Journaal en gingen de hele wereld over. Ook in de etappes na de val kwam Hoogerland en de naam van de hoofdsponsor talloze malen in beeld.

Van der Linden, telkens handen schuddend met voorbijlopende wielrenners als de Fransman Romain Feillu en de Nederlanders Lieuwe Westra en Rob Ruijgh, zei uiteindelijk „een gemengd gevoel” te hebben overgehouden aan de crash. „Vanaf nu moet de focus op de sportieve prestaties liggen”.

Ook Daan Luijkx, manager van de wielerploeg, benadrukte in Maastricht de sportieve aspiraties van zijn ploeg. Vacansoleil kreeg voor het tweede jaar een World Tour-licentie van de mondiale wielerbond UCI en is daardoor verzekerd van deelname aan alle grote koersen. „In de afgelopen Tour waren we blij als we in de goede ontsnapping zaten. Het tweede jaar mag je meer van ons verwachten”, zei Luijkx. Doel van de ploeg, met een gestegen begroting van circa 10 miljoen euro, is een podiumplaats in een klassieker en een etappezege in een grote ronde.

Vacansoleil presenteerde gisteren in Maastricht een team van 29 renners, onder wie de nieuwe sprinter Kenny van Hummel. Belangrijke renners zijn verder Hoogerland, Ruijgh, Wout Poels, Feillu, de Italiaan Marco Marcato en de Belgen Stijn Devolder en Thomas De Gendt.