Nieuwe storm op komst vannacht

Stormachtig Scheveningen gistermiddag. Beeld: Scheveningenlive.nl

Komende nacht is er in de kustprovincies opnieuw kans op storm met zware windstoten tot 100 kilometer per uur, meldt Weeronline.

Woensdagavond gaat het wederom flink waaien. In het hele land komen zware windstoten voor, die in het kustgebied tot 100 kilometer per uur kunnen oplopen. Landinwaarts kunnen de windstoten oplopen tot 90 kilometer per uur. Aan persbureau Novum meldt Weeronline dat we behalve de wind ook moeten rekening houden met hevige regenval:

“Vanavond trekt een regenfront ons land binnen waardoor tot morgenochtend op sommige plekken tot twintig millimeter kan vallen”, legt een meteoroloog uit. In het noorden kan volgens hem lokaal wel tot dertig millimeter regen vallen. “Vervelend, want de noordelijke provincies hebben al te maken met hoogwater.”

Ook NOS-weerman Gerrit Hiemstra waarschuwt voor de verwachte regenval:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Minstens zo belangrijk als de storm is de verwachte regen: 20 à 25mm tot do 12 uur in N-NL. Brengt totaal dit jaar op 60mm! #hoogwater

Door de regenval van afgelopen nacht hebben de gemalen in het noorden van het land het al moeilijk gehad. De waterschappen van Friesland, Groningen en Drenthe hebben maatregelen getroffen voor hoogwater, volgens de NOS. Sinds vanmorgen is vanwege de hoge waterstand de Hollandsche IJsselkering (tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel) gesloten, meldt Rijkswaterstaat.

Het stormachtige weer nog zeker tot en met donderdagmiddag aan. Donderdagavond neemt de windkracht af en pas vrijdag overdag is het pas rustig.

Gisteren gaf het KNMI ook al een waarschuwing uit voor extreem weer. In Noord-Holland en Friesland gaf het KNMI code oranje (extreem weer) af. De rest van Nederland kreeg code geel (gevaarlijk weer). De storm leidde in het hele land tot overlast en schade.

    • Judith Laanen