Nieuwe Joodse krant in Duitsland

Duitsland is met ingang van deze week een nieuwe Joodse krant rijker, de Jewish Voice from Germany van de Joodse uitgever en journalist Raphael Seligmann. Het kwartaalblad op tabloidformaat is bedoeld „om de wereld het nieuwe Joodse leven in Duitsland te laten zien”, aldus Seligmann, die in de jaren tachtig oprichter en hoofdredacteur was van de Jüdische Zeitung.

De Jewish Voice from Germany verschijnt in het Engels en wordt verstuurd naar „Joodse en niet-Joodse opiniemakers, politici, topmanagers en culturele en wetenschappelijke instituten in de hele wereld”. De oplage bedraagt 30.000, waarvan 7.000 in Duitsland worden verspreid.

Bijna de helft van de oplage gaat naar de VS en Canada. Seligmann wil zijn kosten door advertenties dekken. Maar voorlopig moet hij eigen kapitaal in de krant stoppen. Het blad wordt gemaakt door een handvol freelancers, in de Berlijnse privéwoning van de uitgever.

Seligmann (64) schrijft op de voorpagina van het eerste exemplaar dat er in Duitsland weer volop Joods leven is. „De snelst groeiende Joodse gemeenschap ter wereld bevindt zich in Duitsland.” Het Joodse leven was na de Tweede Wereldoorlog vrijwel compleet vernietigd. De bekende Duits-Poolse rabbijn en Holocaustoverlever Leo Baeck verklaarde na zijn bevrijding uit een concentratiekamp dat de geschiedenis van het Duitse Jodendom voorbij was.

Maar na de val van de Muur begon de Joodse gemeenschap in Duitsland weer te groeien. Joden uit Oost-Europa stroomden toe. Nu brengt de Jewish Voice from Germany op zijn eerste voorpagina een foto van een volle Joodse schoolklas in Berlijn en schrijft Seligmann dat het een „teken van vertrouwen” is dat steeds meer Joden naar Duitsland komen. In 1933, aan het begin van de nazitijd, leefden 500.000 Joden in Duitsland. In de naoorlogse Bondsrepubliek bleef hun aantal jarenlang beperkt tot 25.000. Momenteel wonen meer dan 200.000 Joden in Duitsland.

Website nieuwe Joodse krant: jewish-voice-from-germany.de