Romney en Santorum nek-aan-nek in Iowa, Perry overweegt opgave

Republikein Mitt Romney tijdens het campagnevoeren in Iowa, gisteren.
Republikein Mitt Romney tijdens het campagnevoeren in Iowa, gisteren. Foto AP / Chris Carlson

De Republikeinse voorronde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Iowa is een van de spannendste ooit geworden. Rick Santorum of Mitt Romney zal gaan winnen. Het verschil is miniem. Rick Perry hintte er ondertussen op dat hij binnenkort uit de race stapt.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Santorum leidt nu met vijf (5) stemmen, meldt @thinkprogress. Wat een race. #iacaucus

Gouverneur van Massachusetts Romney heeft zo’n 25 procent van de stemmen, net als voormalig senator Santorum. Beiden lieten in een toespraak weten dat ze tevreden zijn met de uitslag en de rest van de race met vertrouwen tegemoet zien.

Ron Paul, die lange tijd samen met Romney en Santorum om de overwinning leek te strijden, wordt derde met 21 procent. Daarna volgen Gingrich (13 procent), Perry (10), Bachmann (6) en Huntsman (1). Die laatste besloot op voorhand al geen campagne te voeren in Iowa.

Iowa is traditioneel de eerste staat waar Republikeinse kiezers hun voorkeur laten blijken. De staat met iets meer dan drie miljoen inwoners genereert veel publiciteit met de verkiezingsvoorronde en de invloed is groot: nog nooit won een kandidaat die hier niet bij de eerste drie eindigde. Wie in Iowa als eerste een overwinning behaalt, kan rekenen op meer aandacht en dus een toestroom van donateurs.

Romney blijft de grote favoriet

Ook als Romney niet wint en de overwinning aan Santorum moet laten, blijft hij de beste uitgangspositie hebben. Het lijkt al vast te staan dat hij in New Hampshire volgende week gaat winnen. Bovendien, schreef correspondent Guus Valk gisteren in NRC Handelsblad:

“Paul en Santorum hebben beiden geen geld om het Romney maandenlang lastig te maken. Ze zijn populair in de rebelse staat Iowa omdat ze uitgesproken standpunten hebben.”

Bachmann: teleurstellend resultaat, maar blijft meedoen

Michelle Bachmann haalde slechts een paar honderd stemmen binnen - een zeer teleurstellend resultaat. Uit een eerste reactie vanuit haar kamp bleek echter dat ze geen plannen heeft uit de race te stappen.

Perry: ik moet mijn kandidatuur heroverwegen

Gouverneur van Texas Rick Perry, die het niet veel beter dan Bachmann deed, liet weten dat hij terugkeert naar zijn thuisstaat om daar zijn kandidatuur te “heroverwegen”. Dat betekent dat hij vandaag niet naar South Carolina reist om daar campagne te voeren, zoals het oorspronkelijke plan was. Hij zei: “Na de uitslag van vanavond in Iowa heb ik besloten terug te gaan naar Texas om daar te bedenken of ik nog blijf meedoen in deze race.”

Voorverkiezingen vinden plaats in de komende maanden

De afvalrace van de Republikeinse voorverkiezingen kan tot eind juni duren, maar mogelijk is de naam van degene die het tegen Barack Obama gaat opnemen al bekend na Super Tuesday op dinsdag 6 maart. Dan houden tien staten op dezelfde dag hun caucus of voorverkiezing.

Het schema van de Republikeinse voorverkiezingen.

Volgende week volgt de eerste échte voorverkiezing; die van New Hampshire.