Nederlandse ambassadeur keert terug naar Iran

De Nederlandse ambassadeur in Iran is gisteren teruggekeerd naar Teheran. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend.

Minister Uri Rosenthal had de ambassadeur begin december teruggeroepen toen de Britse ambassade in Teheran werd bestormd. Het terugroepen van de ambassadeur was een daad van solidariteit met de Britten. Ook andere Europese landen riepen uit protest hun ambassadeurs terug.

De PVV sprak zich vanochtend uit tegen de beslissing van Rosenthal om de Nederlandse ambassadeur terug te laten keren naar Iran. De minister moet volgens PVV-leider Geert Wilders de ambassadeur meteen weer terugroepen uit deze “islamitische terreurstaat”. Hij noemt het besluit van Rosenthal de ambassadeur terug te sturen een “klap in het gezicht van Groot-Brittannië” en vindt dat een verkeerd signaal wordt afgegeven aan Iran.

Naar verwachting keren de komende dagen ook de Franse en Duitse ambassadeurs terug. De Italiaanse ambassadeur hervatte half december al zijn werkzaamheden in de Iraanse hoofdstad.

    • Hans Klis