Munsterman autoritair? 'Nee, iedereen wilde Co'

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman kon niet anders dan trainer Co Adriaanse ontslaan. „Wij hebben de inschattingsfout gemaakt. Ik kan niet dieper gaan.”

Joop Munsterman autoritair? Juist niet, deze zomer, bij de aanstelling van trainer Co Adriaanse. Juist toen had de voorzitter van FC Twente het hele „technische voetbalhart” inspraak gegeven. Zoals het hoort bij een clubbaas die zich eigenlijk nog maar twee dagen per week met de club wil bemoeien.

Dat is wel eens anders geweest. Bij de keuze voor de wel succesvolle trainers Fred Rutten, Steve McClaren en Michel Preud’homme was Munsterman „autoritairder” geweest, zei hij gisteren op de persconferentie over het ontslag van Adriaanse. De voorzitter voelde zich niet in zijn eentje verantwoordelijk voor de verkeerde trainerskeuze. „Wij hebben de inschattingsfout gemaakt. Ik kan niet dieper gaan.”

Munsterman ontkrachtte de analyse dat hij wist waar hij aan begon met een trainer als Adriaanse en dat de voorzitter zijn wil toch had doorgedrukt. „Daar ben ik het volstrekt niet mee eens. Iedereen was het over eens dat deze trainer het moest worden. En nobody else. Neemt niet weg dat ik eindverantwoordelijk ben”.

Jullie waren er toch allemaal bij, zei Munsterman gisteren in de Veste tegen journalisten. Die mooie zomerdag in juni waarop Adriaanse gepresenteerd werd. „FC Twente is toe aan Adriaanse”, sprak de voorzitter toen. En, zo zei hij gisteren, hij had geproefd bij de media dat die ook wel inzagen dat dit de man voor deze baan was.

Bij de club was iedereen het „unaniem” eens geweest over de komst van Adriaanse, herhaalde Munsterman gisteren. Des te fnuikender dat dezelfde mensen het al snel niet meer zagen zitten in de eigenzinnige hoofdtrainer. „Totale frustratie” bij Munsterman, die al jaren op zoek is naar een trainer voor de lange termijn. Drie voorgangers kozen na succesvolle periodes voor de verlokkingen van andere clubs. Nu ging er voor het eerst sinds Rini Coolen in 2006 weer een trainer via de achterdeur weg, wegens een gebrek aan chemie.

„Wellicht is Twente niet zo’n makkelijke club”, moest Munsterman gisteren constateren. De organisatie staat als een huis en „het is lastig daar naadloos in te passen” als trainer. „Ik verfoei de term”, zei hij, door de associatie met Ajax en het technische plan van commissaris Johan Cruijff. „Maar als je praat over een ‘technisch hart’ en je komt daar van de buitenkant in, dan is het vrij moeilijk een klik te vinden. Co zei dat hij wellicht eigen assistenten had moeten meenemen. Maar tegelijk vroeg hij zich af: waarom zou ik dat doen?”

Op de werkvloer was de „onoverbrugbaarheid tussen verschillende gedachten over voetbalcultuur” te groot geworden. „Ik was daar zelf niet bij, maar vond wel dat er geen grond meer voor samenwerking was. Het heeft weinig zin door te praten als mensen zeggen: we kunnen niet met elkaar. Dan is het duidelijk. Dat moet je met elkaar niet willen.” Wanneer moet je dan ingrijpen? „Als het probleem opvolgend, in een hoog tempo, terugkomt.”

Dat bleek pas vlak voor Kerst zo te zijn. Net na de bekeruitschakeling, thuis tegen PSV. Adriaanse had toen nog gezegd geen signalen te hebben opgevangen over de onvrede over zijn werkwijze en de toenemende druk op zijn positie. Verbazingwekkend? Munsterman: „Als iemand dat zo ervaart, dan is dat zo.”

Munsterman bestreed dat de opvolger van Adriaanse al in de coulissen staat te trappelen. Aan alles was gisteren te merken dat de gesprekken met de Engelsman Steve McClaren – eerder werkzaam in Enschede – vergevorderd zijn. „Maar we moeten er nog wel wat voor doen.”

FC Twente wil zijn lievelingstrainer weer in de armen sluiten. McClaren maakte de club in 2010 voor het eerst in de geschiedenis kampioen. Dat hij in die periode nauwelijks dacht aan de doorstroming uit de eigen Twentse jeugdopleiding, pleit nu niet voor hem. Maar volgens Munsterman had dat toen een specifieke reden: zijn „rehabilitatie” als trainer.

In Engeland was McClaren destijds uitgekotst als bondscoach na het missen van het EK in 2008. Hij was gebrand op het veroveren van een titel, legde Munsterman uit. Nu geeft hij de jeugdspelers wellicht meer kansen. „Je weet nooit hoe een mens evolueert in de tijd. Je weet niet hoe McClaren is geëvolueerd in de tijd.” Nee, Munstermans grootste angst zal zijn dat McClaren zijn reputatie als kampioenenmaker niet waarmaakt. „Maar angst is een slechte raadgever.”