Met de feestdagen in de rug

Er kwamen veel instemmende reacties op de kersttoespraak van onze koningin, waarin ze een lans brak voor ‘een bewuste manier van leven’. Al waren er natuurlijk ook mensen die deze aansporing enigszins misplaatst vonden, uit de mond van iemand die zelf met recht een grootverbruiker genoemd kan worden.

Een redacteur van deze krant ontdekte dat de letters van de laatste vier alinea’s tezamen het woord ‘bami’ vormen. Hij interpreteerde de rede als een pleidooi tegen de vraatzucht, als een ‘crisistoespraak’ over de vele huishoudens waar deze Kerst ongewild bami ter tafel kwam. Specifieke verwijzingen naar ons stijgende gewicht kwamen in de rede overigens niet voor. Wel waarschuwende woorden over onze ‘hang naar overdaad’.

Laten we, aangespoord door onze majesteit, met de feestdagen in de rug en de crisis in het vizier, het jaar maar eens een beetje nederig beginnen. Dat kan geen kwaad. Een behoorlijke bami heb ik niet op mijn repertoire, maar ik herontdekte recentelijk de geneugten van rode kool. Vaak doen pompoenen, bieten en kolen mij de moed in de schoenen zinken. Ik zie altijd zo op tegen de slachtpartij die plaats moet vinden voor er eindelijk iets in de pan ligt. Maar met zo’n kool is dat eigenlijk onzin. Met een scherp mes ben je er zo doorheen.

Snij de kont van de kool en klief hem doormidden. Verwijder het harde witte stronkje en snij een helft van de kool in repen van één à twee centimeter.

Doe boter en olijfolie in een grote koekenpan en fruit daarin de fijngesneden ui, een minuut of tien. Kneus de venkelzaadjes in een vijzel en doe ze, tezamen met het kaneelstokje en de laurier bij de uien en roer even goed om.

Voeg dan de rode kool toe, schenk er een wijnglas water bij, laat alles aan de kook komen, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Haal na een minuut of vijfentwintig de deksel eraf, voeg een scheut port toe, plus zout en peper, zet het vuur hoger en laat het grootste deel van het vocht weg koken.

De meeste mensen vinden het lekker om er ook een fijngesneden appeltje door te doen, maar mij zult u daar niet op betrappen. Tijdens mijn puberteit, ergens rond 1980, verscheen ineens op elk bord zo’n laf plakje kiwi en sindsdien is het tussen mij en fruit bij of door het eten niet meer goed gekomen. Maar laat dat u vooral niet weerhouden.

Serveer de kool met gekookte aardappels en een gebakken tartaartje met ui. En mijn laatste crisistip: maak gewoon het gehele apparaat klaar en vries in wat u niet nodig heeft. Anders ligt die overgebleven halve kool u nog wekenlang stil verwijtende blikken toe te werpen vanuit de groentela.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil op maandag, Menno Steketee op dinsdag, Roos Ouwehand op woensdag, Joël Broekaert op donderdag en Joep Habets op vrijdag.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Roos Ouwehand