Maxime Verhagen: ik wil géén CDA-leider worden

Vicepremier Maxime Verhagen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Vicepremier Maxime Verhagen is niet beschikbaar als CDA-leider. “Ik zit met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt”, zegt Verhagen deze week in en interview met weekblad Elsevier.

Verhagen wil ruimte maken voor een nieuwe leider die een einde kan maken aan de verdeeldheid binnen het CDA.

“Mijn kandidatuur zou een excuus zijn voor degenen die de discussie over de partijkoers telkens weer willen oprakelen.”

Volgens Elsevier blijft Verhagen tot de volgende verkiezingen vicepremier en minister van Economische Zaken en is hij geen kandidaat-lijsttrekker. Verhagen zegt in het weekblad dat het hem moeilijk valt zich terug te trekken, maar dat het belang van zijn partij voorop staat. Hij wil dat de partij weer ‘fier’ is op het stempel dat het CDA drukt op het kabinetsbeleid.

Bijna geen enkele CDA’er wil Verhagen als partijleider

Volgens Freek Staps, plaatsvervangend chef van de Haagse redactie, sluit Verhagen zich met zijn uitlatingen aan bij de 97 procent van de CDA’ers in het land die hem niet als leider willen. Uit een enquete van NRC Handelsblad bleek eind oktober dat maar 3 procent van de CDA’ers wil dat Verhagen partijleider wordt.

“Ook de eigen achterban vindt dat Verhagen een imagoprobleem heeft. Het is onduidelijk wie dan wél CDA-leider zou moeten worden. Eurlings en De Jager hebben eerder al gezegd dat ze dat niet willen zijn.”

Verhagen spreekt in het interview ook over de aanwijzing van Balkenende als CDA-leider in 2010. Volgens de vice-premier wilde het partijbestuur dat Balkenende nóg een keer de lijst zou trekken. “Het was slikken of stikken”, zegt Verhagen. De kandidatuur “werd de partij gewoon opgelegd”. Hij pleit voor een lijsttrekkersverkiezing die beter bij deze tijd zou passen.

De Elsevier met het interview met Verhagen ligt vanaf vandaag in de winkels.

    • David Haakman