Lynch al vroeg lynchiaans

The Short Films of David Lynch Regie: David Lynch.

korte films ****

Zijn allereerste film maakte David Lynch toen hij op de kunstacademie in Philadelphia zat. De film kwam voort uit zijn wens om de schilderijen die hij toen maakte te zien bewegen. In 1966 maakte hij daarom Six Men Getting Sick, een tekenfilm van een minuut die al meteen een lynchiaanse film is. Te snappen valt er weinig, te zien, te walgen en te peinzen des te meer. De film staat op de dvd The Short Films of David Lynch, waarop zijn vroegste werk verzameld is. Alle voorafgegaan door een korte inleiding van Lynch, die monter en helder over zijn fantasieën praat zonder veel uit te leggen.

De eerste verhalende film op de dvd is The Grandmother, die gaat over een eenzame jongen die uit een zaadje een grootmoeder probeert te kweken. Curieus (nou ja, bij Lynch is alles curieus) is de video The Amputee, die Lynch maakte als testfilm van het materiaal video. Er zijn twee versies van. De laatste korte film op de dvd is Lumière uit 1995, die nog iets korter is dan de eerste, 55 seconden. Premonition Following an Evil Deed is de bijdrage van Lynch aan Lumière and Company, waarvoor veertig regisseurs een korte film maakten met de cinematograaf, de camera van de gebroeders Lumière die een eeuw eerder de eerste bioscoopvoorstelling hadden georganiseerd.

Deze film, hoewel geen animatie, is nog net zo lynchiaans als Six Men Getting Sick – Lynch’ hele oeuvre is eigenlijk een argument tegen de stelling dat kunstenaars zich moeten ontwikkelen om goede kunstenaars te zijn. Lynch heeft zich helemaal niet ontwikkeld, al maakte hij ook The Elephant Man en Blue Velvet en Twin Peaks en Mulholland Drive en wat niet al. Hij is gewoon telkens een beetje anders hetzelfde blijven doen.

    • Bianca Stigter