Kortkolom kunst

Vondel Vertalersprijs voor Paul Vincent

Rotterdam. Paul Vincent heeft de Vondel Translation Prize gewonnen voor My Little War, zijn vertaling van Mijn kleine oorlog van Louis Paul Boon. De 5.000 euro omvattende prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de beste vertaling van een Nederlandstalig boek in het Engels of Amerikaans. Een eervolle vermelding ging naar David Colmer voor The Portrait, zijn vertaling van Specht en zoon van Willem Jan Otten. (NRC)

Pinkpop betaalt zelf deel btw-verhoging

Rotterdam. Popfestival Pinkpop neemt de helft van de btw-verhoging op podiumkunsten voor eigen rekening. De organisatie heeft besloten om het leed het eerste jaar te delen met de bezoekers. „Aan de aangekondigde alom vervloekte verhoging van de btw van 6 naar 19 procent valt niet te ontkomen”, meldde de organisatie gisteren. „Dat zou betekenen dat een dagkaart voor Pinkpop minimaal 10 euro duurder moet worden en een weekendkaart minimaal 20 euro.” De organisatie verhoogt de prijzen voor de toegangskaarten in plaats daarvan met 5 euro voor dagkaarten en 10 euro voor weekendkaarten. De voorverkoop begint op 3 maart. Het festival vindt van 26 tot 28 mei plaats in Landgraaf. (Novum)

Striptekenaar Ronald Searle (91) overleden

Amsterdam. De Britse striptekenaar Ronald Searle (91) is vrijdag overleden. Searle, geboren in Cambridge, begon zijn carrière als cartoonist op 15-jarige leeftijd. Hij was tekenaar voor het dagblad Cambridge Daily News. Zijn eerste strip over het fictieve meisjesinternaat St Trinian’s verscheen in 1941. Zijn tekencarrière werd hetzelfde jaar onderbroken door militaire dienst, waarvoor hij naar Singapore vertrok. De gruwelijkheden die hij meemaakte als Japanse krijgsgevangene beïnvloedden zijn werk, zoals de manier waarop hij gewelddadige meisjes neerzette in de St Trinian’s-reeks. Searle ontving de Nationale Orde van het Erelegioen, de hoogste Franse onderscheiding, en werd benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk. (Novum)

Nieuwe museumprijs voor kunst vrouwen

Eindhoven. Het Van Abbemuseum komt met een prijs voor jonge vrouwelijke beeldend kunstenaars. Het museum en medeorganisator Stichting Niemeijer Fonds willen aanstormend vrouwelijk talent beter in musea vertegenwoordigd zien. De prijs bestaat uit 10.000 euro en een half jaar ruimte voor de kunstenares met het beste projectvoorstel voor de binnentuin. (Novum)