Kortkolom economie

KPN moet afzien van bod overheidstelefonie

Rotterdam. KPN moet zijn offerte intrekken voor het telecomcontract van de overheid, op last van een dwangsom van maximaal 1 miljoen euro (100.000 euro per dag). Dat maakte toezichthouder Opta vanmorgen bekend. Het is een nieuwe stap in de lange juridische strijd die zich afspeelt tussen telecombedrijven KPN en Tele2, over de vraag wie de vaste telefonie mag gaan verzorgen van honderden Nederlandse overheidsinstanties. Met het contract is jaarlijks 15 tot 20 miljoen euro gemoeid. KPN, dat ook de infrastructuur voor concurrerende telefonie-aanbieders beheert, voegde op het laatste moment een korting toe waarvan alleen KPN zelf profiteerde. Daardoor viel de offerte van concurrenten (in dit geval Tele2) hoger uit. Tele2 tekende met succes protest aan. Naar verwachting zal de procedure, die eigenlijk in 2010 afgerond had moeten zijn, straks helemaal opnieuw gedaan zal moeten worden. Dan krijgt naast KPN en Tele2 ook de derde aanbieder, BT, opnieuw een kans om mee te bieden. (NRC)

ABP schrapt belegging Walmart en PetroChina

Amsterdam. Pensioenfonds ABP heeft de Amerikaanse supermarktketen Walmart het Chinese oliebedrijf PetroChina op de uitsluitinglijst gezet en zijn belangen in de twee bedrijven verkocht. Dat maakte ABP dinsdag bekend. Beide bedrijven zouden in strijd handelen met de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties die het ABP hanteert. Aandringen van ABP heeft niet geleid tot voldoende ander gedrag, aldus ABP. Walmart is door ABP uitgesloten vanwege het personeelsbeleid, dat in strijd is met internationale richtlijnen, met name ten aanzien van arbeidsomstandigheden en de mogelijkheid voor werknemers om zich te organiseren in vakbonden. PetroChina is uitgesloten vanwege de activiteiten van haar moedermaatschappij CNPC in Soedan en in Birma. Ondanks herhaaldelijk aandringen, stelt ABP vast dat het CNPC ontbreekt aan afdoend beleid om betrokkenheid bij mensenrechtenschending in die landen te voorkomen. (Dow Jones)

Euro-inflatie 2,8 pct

Rotterdam. De consumentenprijzen in de eurozone zijn in december op jaarbasis met 2,8 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2010. Dat maakte Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, vandaag bekend. De Europese Centrale Bank heeft de doelstelling de geldontwaarding onder, maar in ieder geval vlak bij 2 procent te houden. (Novum/Dow Jones)