Kortkolom buitenland

Overleg Palestijnen en Israël blijft vruchteloos

Tel Aviv. Voor het eerst in vijftien maanden heeft gisteren een openbare en directe ontmoeting plaatsgevonden tussen een Israëlische en een Palestijnse onderhandelaar. Het gesprek, van ruim drie uur, in Amman, was gearrangeerd door de Jordaanse koning Abdullah en werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het zogeheten kwartet; de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland. Een doorbraak leverde de ontmoeting niet op. De partijen kwamen echter een volgende ontmoeting, volgende week, overeen. De Israëlische vertegenwoordiger beloofde intussen een Palestijns voorstel voor toekomstige grenzen te bestuderen. Israëls minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei op eerste Kerstdag dat hij het komende decennium geen vrede verwacht. (NRC)

Treffen milities leidt in Tripoli tot vier doden

Tripoli. In de Libische hoofdstad Tripoli is het gisteren tot hevige schietpartijen gekomen tussen bewapende milities uit Tripoli zelf en uit de plaats Misrata. Er kwamen volgens de militaire commandant van de hoofdstad ten minste vier mensen om het leven. Mustafa Abdel-Jalil, de leider van de overgangsregering die na de val van kolonel Moammar Gaddafi aan het bewind kwam, waarschuwde zijn landgenoten „geen burgeroorlog te ontketenen”. De schietpartijen waren het gevolg van de aanhouding van een strijder uit Misrata op Nieuwjaarsdag. Het overgangsbewind is er nog niet in geslaagd om de milities te ontwapenen. (AP)

Dode bij Nigeriaanse benzine-protesten

Lagos. Dinsdag is ten minste één dode gevallen tijdens protesten in Nigeria tegen de afschaffing van benzinesubsidie. Benzinestations werden vernield en hun eigenaren bedreigd zodat zij de stations niet zouden openen. De politie gebruikte traangas tegen de menigtes en verrichte arrestaties. President Jonathan Goodluck schafte maandag de subsidie af die benzineprijzen tot dan toe laag hield en ontketende daarmee de woede van veel Nigerianen. Zij zien de subsidie als één van de weinige lokale voordelen van de grote olie-industrie in Nigeria (AP, AFP)

Fonds voor boetes Armeense genocide

Parijs. Al eerder had hij aangeboden de boetes te betalen als een Franse moslima wordt veroordeeld wegens het dragen van een boerka. Maar nu heeft de rijke zakenman Rachid Nekkaz ook een fonds opgezet, van één miljoen euro, voor mensen die worden veroordeeld omdat ze bestrijden dat de massamoorden in 1915 op Armenen door de Turken een vorm van genocide waren. Het wetsvoorstel dat zo’n veroordeling mogelijk zou maken, is tot woede van Turkije goedgekeurd door de Nationale Assemblée. Waarschijnlijk komt het eind deze maand in de Senaat. De wet is in algemene termen gesteld. Maar Nekkaz vindt dat de islam het ware doelwit is, omdat Turkije een islamitisch land is. Volgens het wetsvoorstel kan ontkennen van de Armeense genocide worden bestraft met een boete van maximaal 45.000 euro. (AP)

Anti-maffia tribunaal ingesteld in Bulgarije

Sofia. In Bulgarije zijn gisteren een nieuwe rechtbank en een nieuwe openbare aanklager actief geworden die zich speciaal richten op de georganiseerde misdaad. Dit gebeurt op aandrang van de Europese Unie, nadat was gebleken dat het openbare ministerie relatief veel georganiseerde-misdaadzaken verliest. De nieuwe instelling zal zich onder andere bezighouden met het witwassen van geld, handel in mensen en drugs, en vormen van financiële fraude. (AFP)