Kortkolom binnenland

PVV maakt opnieuw ophef om verzetslezing

Den Haag. Er is opnieuw ophef ontstaan over de Arondéuslezing in Haarlem. Hero Brinkman, Tweede Kamerlid en leider van de Noord-Hollandse PVV, maakt bezwaar tegen de beloning van de beoogd spreker, futurist en trendwatcher René Boender. Volgens Brinkman krijgt de spreker van dit jaar een bedrag van 6.500 euro. Dat bedrag is én vertrouwelijk én onjuist, volgens de voorzitter van de organisatiecommissie. Het zou meer dekken dan alleen het honorarium van de spreker. De Provinciale Staten van Noord-Holland organiseren jaarlijks kort voor 4 mei een lezing die is vernoemd naar het verzetslid Willem Arondéus. Vorig jaar werd de lezing afgelast door ophef rond spreker Thomas von der Dunk. (NRC)

In Pakistan opgepakt duo terug in Nederland

Amsterdam. Twee Nederlandse mannen die sinds juni in Pakistan vastzaten, zijn gisteravond op Schiphol geland. De mannen van begin twintig werden in Pakistan opgepakt omdat ze zonder visum de grens zouden zijn overgestoken. Na inmenging van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloot Pakistan de Nederlanders uit te zetten. Nederlandse diplomaten hebben slechts twee keer contact gehad met de mannen. De familie van het tweetal bracht de zaak begin november naar buiten uit vrees dat ze gemarteld werden. (NRC)

‘100 zwembaden dicht door bezuinigingen’

Rotterdam. Ongeveer honderd van de ruim achthonderd publiek toegankelijke zwembaden in Nederland dreigt te worden gesloten. Dat blijkt uit een voorlopige enquête van de Zwemmonitor 2011. Gemeentebezuinigingen zijn voor zwembaden al snel noodlottig, zegt Marcel Jagersma van het Nationaal Platform Zwembaden. Volgens het Platform subsidiëren gemeenten gemiddeld 35 procent van de kosten van publiek toegankelijke zwembaden. Volgens Jagersma moeten zwembaden ondernemender worden. (NRC)

Raad van State: bredere snelwegen rond A’dam

Den Haag. De snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere mogen worden verbreed en uitgebreid. De Raad van State heeft vandaag alle bezwaren tegen het tracébesluit van minister Schultz (Infrastructuur, VVD) afgewezen. In totaal kan 63 kilometer snelweg worden aangepast. Zo worden delen van de A1, A2, A6, A9 en de oostzijde van de ring A10 verbreed naar vier of vijf banen per richting. Er waren 41 bezwaarmakers, waaronder particulieren, bedrijven en organisaties. (Novum)