Karzai verwelkomt kantoor Talibaan in Qatar

Caption: (FILES) In this photograph taken on September 26, 2008, fighters with Afghanistan's Taliban militia sit on a hillside at Maydan Shahr in Wardak province, west of Kabul. The Taliban announced on January 4, 2012, that they had come to an "initial agreement" to set up an overseas political office, possibly in Qatar, in their first public gesture towards peace talks with the US. In a statement on their purported website "Voice of Jihad", the Islamists said they had held "preliminary talks with relevant sides including Qatar" to open an office outside Afghanistan, without confirming where it would be. It is the first time the insurgent group has publicly raised the prospect of a negotiated peace after more than 10 years of fighting, always previously insisting they would not talk until all foreign troops had left Afghan soil. AFP PHOTO/STR/FILES Talibaan-strijders in Afghanstan ten westen van hoofdstad Kabul op 26 september 2008. Foto AFP

De Afghaanse president Hamid Karzai verwelkomt de opening van een kantoor van de Talibaan in Qatar. De vestiging is bedoeld om directe vredesonderhandelingen mogelijk te maken.

Karzai liet weten dat zijn regering akkoord is gegaan met de komst van het verbindingskantoor omdat dit kan leiden tot een einde aan het bloedvergieten in Afghanistan, meldt persbureau AP. Eerder zei de Afghaanse president al een vast Talibaan-aanspreekpunt in Turkije, Saoedi-Arabië of Qatar te zullen accepteren. Eerder wilde hij nog betrokken worden bij de keuze voor een locatie, en wilde hij dat de besprekingen onder Afghaanse leiding plaatsvonden.

De Verenigde Staten sturen al lange tijd aan op vredesbesprekingen met de Talibaan. Gisteren maakte de Talibaan per email bekend dat ze een overeenkomst hadden gesloten om een verbindingskantoor te openen en “de dialoog met de internationale gemeenschap op te starten”. Ze knoopten er direct een verzoek aan vast om gevangenen die vastzitten op de Amerikaanse basis Guantánamo vrij te laten. Het is nog niet duidelijk wanneer het kantoor opengaat.

Met name de Amerikanen en de Duitsers dringen al geruime tijd aan op zo’n stap aan. Een woordvoerder van het Witte Huis verwelkomde de aankondiging dan ook en zei dat de VS bereid zijn deel te nemen aan vredesoverleg mits de Talibaan het gebruik van geweld afzweren. In het verleden hebben de Talibaan steeds vredesoverleg geweigerd voor de buitenlandse troepen Afghanistan hebben verlaten. Desondanks zijn er in het buitenland, onder meer in Duitsland, wel sporadische contacten geweest met Westerse afgevaardigden. In hun verklaring van gisteren ontkenden de Talibaan overigens dat er al vredesonderhandelingen zijn gestart.

Begin oktober verbrak Karzai de vredesonderhandelingen met het gematigde deel van de Talibaan nadat de voorzitter van de Vredesraad, oud-president Rabbani, omkwam bij een zelfmoordaanslag in Kabul. Karzai, daarvoor altijd voorstander van gesprekken met de Talibaan, zei toen dat hij alleen verder wilde praten als de islamisten “een officieel adres” zouden hebben.

    • Hans Klis