Israël pessimistisch over hervatten vredesproces

Caption: Quartet of Middle East peace mediators including Middle East envoy Tony Blair (3rd L), senior U.S. envoy to the peace process in the Middle East David Hill (4th L) and Palestinian chief negotiator Saeb Erekat (tth L) attend a meeting with envoys, Palestinian and Israeli negotiators in Amman January 3, 2012. REUTERS/Jordan News Agency/Petra/Handout (JORDAN - Tags: POLITICS) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Onderhandelaren van het Midden-Oosten-Kwartet Tony Blair (derde links, ), de Amerikaanse vertegenwoordiger David Hill (vierde links), en de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat in Amman, Jordanië gisteren. Foto Reuters / Jordan News Agency

Israëlische regeringsfunctionarissen zijn pessimistisch over het hervatten van het vredesproces met de Palestijnse Autoriteit na gesprekken in de Jordaanse hoofdstad Amman.

De gesprekken tussen diplomaten van beide kampen gisteren waren de eerste sinds september 2010, meldt persbureau AFP.

Volgens minister zonder portefeuille, Benny Begin, is het “moeilijk om optimistisch te zijn omdat [Palestijnse president Mahmoud] Abbas blijft eisen dat Israël zich onmiddellijk terugtrekt naar de grenzen van 1967 en een bouwstop [in de bezette gebieden] inlast. Als dat niet gebeurt dreigt hij met harde maatregelen.” Begin riep ook tegenover de Israëlische radio Hamas-leider Abu Mazen op “om duidelijk te maken” of hij “concessies wil doen” voor het vredesproces. Begin: “het is moeilijk optimistisch te blijven als hij de Joodse staat van Israël niet erkent”.

‘Israël sloeg december aanbod PA af’

Eind december meldde de Israëlische krant Ha’aretz op gezag van een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris dat de Palestijnen hun eis voor een bouwstop hadden laten varen. Het aanbod werd door Israël afgeslagen omdat de PA in ruil en als teken van goede wil vroeg om de vrijlating van honderd gevangenen. Ook Hamas liet op 23 december weten bereid te zijn om de oprichting van een Palestijnse staat te steunen met de grenzen uit 1967, al benadrukte de beweging dat het niet de gewapende strijd tegen Israël wilde staken.

Vorig jaar liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten dat de grenzen van een Palestijnse staat op basis van de grenzen uit 1967 “onverdedigbaar” waren en dus onbespreekbaar. Hij deed eind september wel een handreiking aan de Palestijnen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties door te stellen dat Israël bereid was te onderhandelen, maar zonder voorwaarden. Abbas was ook bereid te onderhandelen, maar wilde de grenzen van 1967 als uitgangspunt. Met de aanvraag van de Palestijnen van een volledig VN-lidmaatschap verstevigde de impasse tussen de twee landen.

    • Hans Klis