Indonesische slippersteler veroordeeld maar toch vrij

In het Indonesische Palu is de 15-jarige jongen die gearresteerd werd omdat hij een paar slippers had gestolen schuldig bevonden van diefstal. Maar hij is ook meteen weer vrijgelaten, meldt persbureau AP.

Volgens de rechter was de diefstal bewezen, maar is de jongen teruggestuurd naar zijn ouders om in therapie te gaan. De rechtbank in Palu besloot de jongen vrij te laten nadat een massaal volksprotest op gang kwam, waarbij mensen als symbool van protest tegen het juridische systeem in Indonesië slippers inzamelden en bij politiebureau’s afleverden. Hierdoor haalde de zaak de internationale media, maar het is onduidelijk of dat de directe aanleiding is voor zijn vrijlating.

Honderden mensen zijn vandaag naar het gerechtsgebouw in de hoofdstad van Centraal-Sulawesi gekomen. Veel van hen hadden weer sandalen en slippers meegenomen, om hun onvrede over het juridische systeem te uiten. Gisteren brachten honderden mensen ook al hun oude slippers en sandalen naar het kantoor voor de Indonesian Commission for Child Protection.

In november 2010 arresteerde de politie de jongen omdat hij sandalen van een politieagent zou hebben gestolen. Zes maanden later pas ondervroeg de politie hem, en sloeg hem toen ook. De jongen had voor het stelen vijf jaar cel kunnen krijgen, een straf die terroristen, drugssmokkelaars en verkrachters ook wordt opgelegd.

Indonesië heeft een enorme vooruitgang geboekt in de richting van democratie sinds de verdrijving van dictator Soeharto in 1998, zo meldt persbureau AP, maar het gerechtelijk systeem blijft een zwak punt van het land.

    • Judith Laanen