In opspraak geraakte Duitse president Wulff wil niet aftreden

: File photo of German Chancellor Angela Merkel and Christian Democratic Union party (CDU) candidate Lower Saxony state premier Christian Wulff (R) waiting to hear the result of the German presidential election, at the Reichstag in Berlin June 30, 2010. German President Christian Wulff personally called the editor of Bild, the country's top-selling newspaper, last month and threatened legal action if it published a story on a private home loan he received at cheap interest rates. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: POLITICS) IPTC Date: 14:01 03/01/12 De Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Christian Wulff, 30 juni 2010 (toen was Wulff nog geen president). Foto Reuters / Wolfgang Rattay

De Duitse president Christian Wulff heeft op zijn eerste werkdag na het kerstreces laten weten niet te willen aftreden. Hij staat onder grote politieke druk zijn ontslag in te dienen nu blijkt dat hij tot tweemaal toe publicaties heeft willen tegenhouden over een omstreden privélening.

Het is onduidelijk of Wulff zal reageren over de kwestie, meldt de Duitse zender ARD. De problemen voor de Duitse president begonnen op 13 december vorig jaar, toen Bild schreef over een omstreden privélening van Wulff in de tijd dat hij nog premier van Nedersaksen was. Der Spiegel schreef gisteren dat Wulff, zonder succes, ook probeerde een artikel in Welt am Sonntag tegen te houden.

De oppositie riep bondskanselier Angela Merkel al op een verklaring af te leggen, maar die heeft zich tot op heden niet uitgelaten over de kwestie Wulff. Correspondent Van der Vaart schreef eerder in NRC Handelsblad dat het de vraag is of Wulff de affaire als president zal overleven:

“De onthulling over Wulffs interventie roept opnieuw twijfels op over zijn beoordelingsvermogen en inzicht in het ambt van president. De Duitse vereniging van journalisten is geschokt. ‘Gezagdragers moeten zich kritische berichtgeving als onderdeel van de persvrijheid laten welgevallen. Dat zou niemand beter moeten weten dan het staatshoofd’, zegt voorzitter Michael Konken.”

    • Hans Klis