Het CBS vindt nieuwe Caribische inwoners

Alsof Nederland ineens ruim 19 miljoen inwoners zou tellen, in plaats van 16,7. Zo groot is de procentuele correctie van het inwonertal van Caribisch Nederland. Niet 18.400 inwoners tellen Bonaire, Saba en Sint Eustatius, maar ruim 21.000. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De verklaring is simpel maar technisch: een andere telmethode. Tot en met 2010, het jaar waarin de drie eilanden Nederlandse gemeenten werden, werd het inwonertal berekend op basis van een volkstelling uit 2001, zegt Senne Janssen, woordvoerder economie van het CBS. „Een kwestie van optellen en aftrekken, op basis van cijfers van geboorte en sterfte, en vestiging en vertrek.” Het Central Bureau of Statistics Netherlands Antilles – een kleine organisatie die geen onderdeel uitmaakte van het Nederlandse CBS – hield die cijfers bij.

„De administratie was waarschijnlijk niet voldoende op orde”, zegt Janssen. „Het was vooral lastig in kaart te brengen hoeveel mensen het land ingingen of verlieten.”

Sinds 2011 berekent het Nederlandse CBS het inwonertal. Het neemt niet de volkstelling als uitgangspunt, maar de basisadministratie van de Caribische gemeenten. Janssen: „Er is veel tijd in gestoken de administraties op orde te brengen.” Iedereen die voor onbepaalde tijd op de eilanden woont, wordt opgenomen in die basisadministratie, meldt het CBS op zijn website.

Bonaire, twee keer zo groot als Texel, heeft nu ruim 2.000 inwoners erbij: 15.700. Sint-Eustatius telt 3.600 inwoners (in plaats van 2.900), Saba 1.800 (tegen 1.700).