Half miljoen opgehaald door crowdfunding voordekunst.nl

Crowdfundingwebsite voordekunst.nl heeft in 2011 bijna 450.000 euro opgehaald bij het publiek, waarmee 45 kunstprojecten zijn gefinancierd. Dat blijkt uit de cijfers die voordekunst.nl vandaag bekendmaakt. Ruim 3.300 mensen schonken geld via de site.

Het hoogste bedrag, 67.500 euro, werd verzameld voor KCO meets Patrick Watson: een optreden van het Koninklijk Concertgebouworkest met singer-songwriter Patrick Watson. Ook werd 30.000 euro ingezameld die het Van Abbemuseum nodig had om het kunstwerk Wood Circle van Richard Long te kopen. Niet gelukt zijn veertien projecten, waaronder de beoogde 7.500 euro voor het Utrechtse In Vervoering Festival, dat overigens wel doorging.

De bijdragen van de niet geslaagde projecten zijn teruggegeven aan de donateur of geschonken aan een van de andere projecten. De site voordekunst.nl begon in november 2010 met 190.000 euro uit het innovatiefonds van OCW en steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Volgens initiator Roy Cremers bewijst dit dat crowdfunding in de kunstsector succesvol kan zijn. De zeven rijksfondsen voor cultuur, die eerst het voornemen hadden zelf te gaan crowdfunden, willen met voordekunst.nl samenwerken. In 2012 wil voordekunst het aantal projecten op zijn site verdubbelen. (NRC)