Groninger Museum mogelijk dicht vanwege hoge waterstand

De hoge waterstand bij het Groninger Museum om 15.00 uur vanmiddag. Foto twitter.com/henk_tammens

Het Groninger Museum wordt mogelijk ontruimd vanwege de hoge waterstand, meldt RTV Noord. De directie is hierover vanmiddag in overleg met het waterschap Hunze en Aa’s.

Het hoge waterpeil in het Verbindingskanaal rond het eiland waar het Groninger Museum op staat geeft mogelijk reden tot ontruiming. Het waterschap heeft het museum gewaarschuwd voor de stijgende waterstand.

Willemien Bouwers, woordvoerster van het museum, legt uit:

“Het waterpeil staat nu op ongeveer negentig centimeter. Het is het afgelopen uur een beetje gezakt, maar de verwachting is dat het de komende dagen gaat stijgen. Bij 97 centimeter boven NAP zouden we moeten ontruimen en het museum sluiten. Vanmiddag vergadert het waterschap en het museum, we weten later vanavond pas meer.”

Peter Rehwinkel, de burgemeester van Groningen twitterde vanmiddag dat de ontruiming nog niet direct noodzakelijk is:

Twitter avatar Peter_Rehwinkel Peter Rehwinkel Momenteel ook geen sprake v ontruiming Groninger Museum, water gezakt v 0.92 naar 0.88 meter NAP. Vanmiddag wel overleg Museum-Waterschap.

Als het museum inderdaad dicht moet, worden de huidige tentoonstellingen in de zalen op de begane grond, over modeontwerper Azzedine Alaïa, kunstenaar Jan Altink en enkele stukken uit de eigen collectie, naar boven verplaatst.

Na de hevige regenval van afgelopen nacht heeft het waterschap al maatregelen genomen om het waterpeil laag te houden. In 1988 stond het water ook al zodanig hoog dat het museum ontruimd moest worden.

    • Judith Laanen