Geheim Libelle niet ontrafeld

Teledoc: Aldus Libelle. Ned. 2, 20.25-21.40 uur.

Aldus Libelle is een documentaire voor de 2,5 miljoen lezeressen van het oudste weekblad van Nederland. Niet voor kijkers die precies willen weten wat dan het geheim is van het blad. Want dat vertelt filmer Juul Bovenberg niet. Haar documentaire is – net als Libelle zelf – keurig. „Niet te sexy, niet te truttig, met niet te veel diepgang.” Ze volgde een jaar lang de redactie (allen vrouw), met name hoofdredacteur Franska Stuy.

De film begint in december 2010 bij de Kerstbrainstorm voor het volgend jaar. „Brainstormen over Kerst moet je doen met Kerst”, zegt Stuy. Daarna volgt onder meer een modereportage op Curaçao. „Die bikini had de mijne moeten zijn”, zegt de adjunct-hoofdredacteur plots in een serieuze bespreking. „Uitverkocht.”

De laatste scènes in de film zijn cruciaal. Libelle zoekt de kerstcovers voor 2011 uit. Redacteuren in een vergaderkamer, aan de muur alle voorstellen. Stuy komt binnen. „Niks, lelijk, te veel kerstballen.” Ze kiest een voorpagina met „dat schaap”, eerder een hert, maar later rolt een Libelle met kerstig rood gordijn van de pers. Stuy bepaalt, zo lijkt het, zonder veel discussie. „Hier is de hiërarchie heel strikt”, zegt een redacteur. „Ik heb drie bazen boven me. En ik ben voor alle drie bang.” Dat maakt de mening van Stuy wellicht het geheim van Libelle. Maar wat ze doet aan de dalende oplage (-4,5 procent naar 427.000, bleek gister) en waarom Libelle enkele jaren geleden ‘glossier’ is geworden? Het blijft het geheim van Libelle.

Jan Benjamin

    • Jan Benjamin