Espresso met Youssou N’Dour

De Senegalese zanger Youssou N’Dour doet een gooi naar het presidentschap van zijn land. Hij neemt het in februari op tegen de huidige, 85-jarige president Abdoulaye Wade. ‘Het is tijd dat hij met pensioen gaat,’ zegt N’Dour. ‘Wade heeft ze niet meer allemaal op een rijtje.’ De zanger neemt een slokje espresso.

Foto Reuters / Anis Mili

Filantroop

De Senegalese zanger Youssou N’Dour doet een gooi naar het presidentschap van zijn land. Hij neemt het in februari op tegen de huidige, 85-jarige president Abdoulaye Wade. ‘Het is tijd dat hij met pensioen gaat,’ zegt N’Dour. ‘Wade heeft ze niet meer allemaal op een rijtje.’ De zanger neemt een slokje espresso. ‘Hij heeft onlangs een presidentieel vliegtuig aangeschaft ter waarde van 32 miljoen euro. En eerder liet hij een standbeeld van zichzelf bouwen voor twintig miljoen.’ Waaraan had de president beter het geld kunnen uitgeven? N’Dour denkt even na. ‘Aan een standbeeld van mij,’ zegt hij. ‘Ik ben de grootste Afrikaanse artiest van de vorige eeuw.’

Na de bekendmaking van Youssou N’Dours deelname aan de presidentsverkiezingen werd er vanuit regeringskringen fijntjes gewezen op het gebrek aan opleiding van de zanger. ‘Ik heb gestudeerd aan de wereldschool,’ zegt N’Dour. ‘Van reizen leer je net zo veel als van boeken.’ Klopt het dat hij bankbiljetten uitdeelt als hij over straat loopt? ‘Ik ben een filantroop,’ antwoordt N’Dour. Het lijkt ook een beetje op omkoping. ‘Ik hoef er niks voor terug,’ zegt hij. ‘Mijn kandidaatschap is een opperste daad van liefde voor mijn vaderland.’