Endemol produceert tekenfilmserie islamitische helden: The 99

De Nederlandse televisieproducent Endemol helpt de Amerikaanse traditie rond stripboeken en superhelden naar de Arabische wereld te exporteren. Maar met een islamitisch tintje. Vanaf februari wordt de animatieserie over 99 islamitische superhelden, The 99, uitgezonden door het Arabischtalige kinderkanaal MBC3 in Zuid-Oost Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Dat doet Endemol samen met de Teshkeel Media Group die The 99 al jaren uitgeeft in Arabische landen. De serie draait om 99 Arabische helden die elk met een eigen superkracht strijden tegen het kwaad (overzicht). Een trailer:

The 99 werd bedacht door de Koeweitse psycholoog Naif al-Mutawa die als kind in de Verenigde Staten verzot raakte op de verhalen van Marvel Comics, de uitgever van onder andere Spiderman en de Hulk. Mutawa wilde na 9/11 laten zien aan de wereld dat de islamitische wereld niet iets was waar mensen bang voor moesten zijn, zo legde hij in 2010 aan comicsblog Newsarama uit. Hij richtte daarom de Teshkeel Media Group op en trok striptekenaars aan. Mutawa:

“After 9/11, moving back home to Kuwait, I became more and more alarmed at how Islam was being positioned to itself. How Islam is being seen by the West is a very important thing, but I think more important is how Islam sees itself. What happens is, every time something terrible happens like 9/11, that understanding of Islam goes toward the extreme. And kids grow up and they’re immediately fixated on the bad things. You have kind of a regression to the mean, and that mean is very, very, mean.”

Superheld Jaleel, de majestueuze (Al-Mutakabbir). Foto Teshkeel Media Group.Superheld Jaleel, de majestueuze (Al-Mutakabbir). Foto Teshkeel Media Group.

De stripboeken van The 99 die sinds 2006 verschijnen zijn seculier. Maar zijn net als sommige Amerikaanse superheldenverhalen ook (deels) gebaseerd op religie. Zoals bijvoorbeeld Captain Marvel (wiki) van DC Comics (die ook Superman en Batman uitgeven) die gebaseerd is op zes Griekse goden.

De superkrachten van de helden van The 99 zijn gebaseerd op de 99 namen van Allah (wiki), waaronder wijsheid en vrijgevigheid, zoals in de Koran genoemd. Volgens Mutawa namen die post-9/11 nooit gebruikt werden bij het beschrijven van de islam, ondanks dat deze universele waarden vertegenwoordigen. Mutawa:

“These are basic human values. These are very positive attributes that weren’t used to describe Islam in the media until we started doing what we’re doing. But people, whether or not they believe in a god or whether or not they believe in a religion, they would say that being merciful or kind or generous are good things.”

Het Amerikaanse programma Frontline maakte in januari 2008 een reportage over de populaire The 99:

The 99 worden in meer dan zes Arabische landen uitgegeven en in Koeweit staat een pretpark in het teken van de superhelden. De Amerikaanse president Barack Obama prees in 2010 het werk van Mutawa. Obama:

“His [Mutawa] comic books have captured the imagination of so many young people with superheroes who embody the teachings and tolerance of Islam”.

Hoewel complimenten van een Amerikaanse president al veel doen voor een stripboek, betekende een optreden van The 99 samen met de grootste Amerikaanse striphelden van DC Comics The Justice League (onder andere Batman, Superman, The Flash en Wonder Woman) ook veel voor de geloofwaardigheid in de VS (wiki). Ook al zijn islamitische striphelden nog steeds controversieel in Amerika.

Lees vanmiddag meer over The 99 in Het Grote Verhaal in NRC Handelsblad (digitale editie)