Een ochtend uit het leven van Abdul Chaouch

04-01-2012, Rotterdam. Schoonmaker. Foto Bas Czerwinski

6:30 Dinsdagochtend half zeven. Het gebouw van NRC Media aan de Marten Meesweg in Rotterdam ligt er verlaten bij. In de lege bedrijfskantine drinken schoonmakers Abdul Chaouch, Fatema Bouziani en Mayid Benkoubaa snel een bakje koffie. En dan aan de slag. Chaouch (48) doet de benedenverdieping.

Eerste stop: de vier toiletblokken. „Ze houden het hier meestal wel netjes. Maar op sommige dagen kan je eigenlijk wel een mondkapje gebruiken”, zegt Chaouch. „Of moet je een tang gebruiken om de wc-rollen uit de pot te halen. Waar denken die mensen dat de prullenbak voor is?”

7:00 De schoonmaakkar wordt in het atrium geparkeerd. De vloer bij de ingang moet snel gestofzuigd en geveegd worden voordat de stroom binnenkomende redacteuren op gang komt. Voor dweilen is alleen tijd als de liften of deuren niet hoeven. Dus wisselen de schoonmakers de taken af. Dinsdag deuren poetsen, woensdag de vloer bij de ingang dweilen.

Tijdens het werken licht Chaouch zijn dagschema toe. Elke weekdag staat hij om vijf uur op. Dan is het vier uur lang schoonmaken aan de Marten Meesweg. ’s Middags werkt hij vier uur als beveiligingsmedewerker bij een vestiging van de Bibliotheek Rotterdam. „Mijn schoonmaakbaan is een half uur reizen per auto, maar reiskosten krijg ik niet vergoed. De bibliotheek ligt gelukkig dichter bij huis”, aldus Chaouch.

7:30 De bedrijfskantine is aan de beurt. In rap tempo worden tafeloppervlakken afgenomen, plastic koffiebekertjes weggegooid en vuilniszakken vervangen. „Het komt elke dag allemaal net af”, zegt Chaouch, die driftig tafels boent.

Ziet Chaouch iets in de stakingsacties van zijn vakgenoten? „Ik doe niet mee. Ik ben geen lid meer van de vakbond. Die mensen deden niks voor ons toen onze eindejaarsuitkering zomaar werd geschrapt.”

8:30 Tijd voor de eerste pauze. Na tien minuten koffiedrinken neemt Chaouch de lift naar de derde etage. Grijnzend: „Nog twee verdiepingen te gaan vanochtend. Oh, en bij het vegen moet je goed rechtop staan. Anders krijg je last van je rug.”

10:30 Na nog eens twee uur prullenbakken legen, toiletten soppen en zeepreservoirs bijvullen zit de dienst erop. De avondploeg doet de redactievloer. Chaouch: „Dat kunnen we nu niet doen, want dan loop je in de weg.”

Jesse Groenewegen

    • Jesse Groenewegen