Een historische foto herken je ook zonder de hoofdrolspelers

Wat blijft er over van een iconisch beeld als je de persoon waarom de foto draait verwijdert? Dat vraagt de Tsjechische kunstenaar Pavel Maria Smejkal zich af. Test jezelf: weet jij wat er ontbreekt op deze foto’s?

Smejkal focust in zijn Fatescapes project op de context van iconische fotografie. Hij heeft de centrale figuren uit wereldberoemde beelden gewist. Daardoor ontstaat een nog altijd heel herkenbare, maar uiteraard fundamenteel andere foto. We zien opeens wat we anders nooit zien op die historische afbeelding, omdat de centrale personages onze blik normaal gesproken direct trekken.

Zo zouden deze plekken er uit gezien hebben als de gebeurtenissen die hen beroemd maakten nooit zouden hebben plaatsgevonden. Dat is wat Smejkal wil laten zien.

Heb jij bijvoorbeeld enig idee wat er op de foto van de lege straat bovenaan dit artikel ontbreekt? (Tip: Plein van de Hemelse Vrede, China, 1989)

Probeer ook de foto’s hieronder. Om het je het iets makkelijker te maken is de plaats en datum toegevoegd. Helemaal onderaan het artikel vind je de antwoorden.

Heb je aan deze zes foto’s nog niet genoeg, dan vind je op de website van The New York Times nog wat meer fotopuzzels.

Foto1: Berlijn, Duitsland, 1945

Originele foto: Yevgeni KhaldeiOriginele foto: Yevgeni Khaldei

Foto 2: Saigon, Vietnam, 1968:

Originele foto: Eddie Adams / APOriginele foto: Eddie Adams / AP

Foto 3: Vietnam, 1972:

Originele foto: Nick Ut / APOriginele foto: Nick Ut / AP

Foto 4: Sudan, 1994

Originele foto: Kevin CarterOriginele foto: Kevin Carter

Foto 5: Abu Graib, Irak, 2004:

Antwoorden (klik om de originele foto te zien)

De Chinese demonstrant voor drie tanks (bovenaan het artikel), Rus die de vlag van de Sovjet-Unie op de Reichstag plant (foto 1), Vietcong strijder die wordt geëxecuteerd (foto 2), huilende kinderen na napalmaanval (foto 3), baby en gier op de achtergrond (foto 4), Irakese gevangene met laken over lichaam en hoofd en elektrische draden aan zijn vingers (foto 5).