Een essentieel brok Nederlandse pophistorie

CD-pop

Tee-Set: She Likes Weeds Collected ****

In de beginjaren 1966-’67 onderscheidde Tee-Set uit Delft zich als een blanke soulgroep in het Nederlandse beatcircuit. Vroege tracks als ‘Don’t you leave’ en hun cover van Rufus Thomas’ ‘Can your monkey do the dog’ bewijzen dat zanger Peter Tetteroo zich kon meten met de beste soulzangers. Later werd de groep wereldwijd bekend met de zoete popsong ‘Ma belle amie’ en knipoogden ze naar de drugscultuur met ‘She likes weeds’, hoewel ze zelf volhielden dat het over theedrinken ging.

Hun veelzijdige oeuvre is opgepoetst op de 2-cd Collected, een eerbetoon aan de in 2002 overleden Tetteroo die naast Barry Hay, Piet Veerman en Harry Muskee tot de grootste popzangers van Nederland gerekend moet worden. De luchtigheid van latere liedjes als ‘Linda Linda’ wordt ruimschoots gecompenseerd door de diepe sporen die de Nedersoul van ‘Don’t you leave’ en ‘Finally in love again’ door de hitparade trok. Het is een gewaagde keuze om dit essentiële brok pophistorie te openen met een nieuwe reggaeversie van ‘Ma belle amie’. Maar het werkt en je wordt er vrolijk van.

Jan Vollaard