Een echte vent jaagt dit jaar op dividend

De vooruitzichten voor 2012: weinig zon, veel turbulentie. Dus ga dit jaar wat verder van huis en kleedt u extra dik aan, zegt de vermogensbeheerder.

Wat groeit er nog komend jaar? Dat is in 2012 de existentiële vraag voor aandelenbeleggers die hun vermogen willen beschermen tegen inflatie en andere waardedalingen. Beleggingsadviseurs houden ernstig rekening met wederom een guur klimaat op de beurs.

De perspectieven in Europa zijn somber, niet alleen economisch maar ook vanwege de spanningen in het financiële systeem. Daarom zijn de adviezen van vermogensbeheerders gericht op extra veiligheid. Dat betekent bovengemiddeld veel contanten aanhouden en iets meer buiten Europa beleggen, in opkomende markten en in de Verenigde Staten.

En voor de aandelenbeleggingen in Nederland luidt het Leitmoitiv: welke ondernemingen zijn rijk? Welke ondernemingen hebben een sterke balans, kunnen tegen een stootje en hebben de kracht om wat meer winst uit te keren?

‘Defensief beleggen’ is het devies. „Ondernemingen met een sterke balans kunnen makkelijker een recessie aan”, zegt David Tailleur, hoofd aandelenonderzoek van de Rabobank. Maar dan wel graag in combinatie met een hoog dividendrendement, het dividend als percentage van de koers van een aandeel. Bij Unilever bedroeg dat vorig jaar iets meer dan 3 procent. „Maar kijk eens naar KPN”, zegt Tailleur. „Die zit op meer dan 9 procent.”

Andere aandelen die Rabobank aanbeveelt om de dividendverwachtingen: uitgever Wolters Kluwer, Beter Bed, softwarebedrijf Exact en verzekeraar Delta Lloyd.

Vermogensbeheerder Theodoor Gilissen komt met een defensieve strategie uit op bedrijven als DSM, Unilever, Shell en Philips. Allemaal ondernemingen met een sterk eigen vermogen. Shell en KPN worden ook aanbevolen vanwege de zonnige dividendverwachtingen.

Dividenden staan sowieso weer in hoog aanzien. Voor contramineurs biedt het tegenwicht aan een gebrek aan koerswinsten. Dividenden dempen tegenslagen. Maar het betekent ook dat als de markt omhoogvliegt, de aandelen van bedrijven die relatief veel winst uitkeren minder hard stijgen. Dat is de keerzijde van een defensieve strategie.

De Britse vermogensbeheerder Schroders combineert de aandacht voor dividend met een vlucht over de grens. Hij beveelt zijn klandizie Aziatische dividenden aan.

Volgens de Britse bank was Azië vorig jaar na Europa de regio waar de hoogste dividenden werden uitgekeerd. Gezien de onzekerheid over groei in Europa verwacht de vermogensbeheerder dit jaar nog betere resultaten in Azië. Bovendien, zo zegt analist King Fuei Lee, is het moeilijker voor bedrijven die veel winst uitkeren om met de boekhouding te knoeien. Het geld moet er gewoon zijn om te kunnen uitkeren. In een regio die niet bekend staat om zijn transparante bestuursstructuren, biedt dat extra zekerheid beleggers.

Particulieren lijken dezelfde overtuiging te hebben als de professionele vermogenbeheerders. Beleggingssite IEX.nl hield een enquête onder ruim 1.200 bezoekers. Somberheid troef. Kleine beleggers verwachten dat de AEX-index op zijn best fractioneel zal stijgen. Qua aandelen zijn daarom fondsen als Shell – groot en veilig – en Ahold – een minder conjunctuurgevoelig bedrijf met een stevige balans – populair. De trend is dat iedereen achter dividend aan rent.

    • Jeroen Wester