Druk op Duitse president Wulff neemt toe

De oppositie in de Duitse Bondsdag eist opheldering over het gedrag van president Christian Wulff. Ook regeringspartij CDU, waarvan Wulff lid is, begint haar geduld te verliezen.

Wulff wordt ervan beschuldigd dat hij eerder als premier van de deelstaat Nedersaksen een omstreden lening heeft aangenomen van een bevriend ondernemersechtpaar en gratis vakantie vierde in woningen van zakenvrienden. Deze week bleek bovendien dat hij de boulevardkrant Bild, die over de affaire wilde publiceren, onder druk heeft gezet om publicatie te verhinderen. Dat mislukte, net als een eerdere poging om een voor hem onwelgevallig verhaal uit dagblad Die Welt te houden.

Het gaat volgens politici nu niet langer om mogelijke vergrijpen als premier (2003-2010), maar om „onbesuisde en beschadigende acties tegen de pers in zijn hoedanigheid als president”.

De oppositie eist dat Angela Merkel zich over de zaak uitspreekt. „De bondskanselier moet laten weten of Wulff zijn aanspraak op het ambt van staatshoofd nog kan waarmaken”, aldus SPD-Bondsdaglid Hubertus Heil. „Merkel en haar partij, de CDU, duiken weg, terwijl zij toch degenen waren die Wulff als president hebben voorgedragen.” Fritz Kuhn (Groenen) zei vanmorgen op de radio dat Wulff „een eigenaardige opvatting van de persvrijheid” heeft. Volgens Kuhn is Wulff niet langer geschikt voor het ambt van president. „Zijn geloofwaardigheid heeft zware schade opgelopen.” CDU-politica Vera Lengsfeld eist dat Wulff aftreedt. Mocht dat gebeuren, dan zou voor de tweede keer in twee jaar een Duitse president voortijdig vertrekken – een novum dat tot een staatscrisis kan leiden. Volgens de omroep ARD is Wulff, die na het kerstreces vandaag zijn werkzaamheden zou hervatten, niet van plan af te treden.

Relatie met Bild: pagina 10-11