Directeur KPN weg uit onvrede met bestuur

De eerste vrouw in de KPN-top was het niet eens met de nieuwe organisatiestructuur. Haar vertrek komt als een verrassing.

Carla Smits-Nusteling, sinds ruim twee jaar financieel directeur van KPN, stapt per direct op na onenigheid met de raad van bestuur. Ze is het niet eens met de nieuwe organisatiestructuur van de top van het bedrijf, meldde KPN gisteren in een persbericht.

De 45-jarige Smits-Nusteling werkt sinds 2000 bij KPN en was onder meer directeur van Corporate Control. Ze was de eerste vrouw in de KPN-top en een van de weinige Nederlandse vrouwen die leiding gaf aan een beursgenoteerde omgeving.

Smits-Nusteling ziet af van een extra vertrekpremie en stopt per direct. Haar vertrek komt als een verrassing, melden bronnen binnen het bedrijf. Sinds mei is bekend dat KPN het bedrijf anders wil inrichten. Het beleid wordt met ingang van 1 januari 2012 bepaald door een zogeheten executive committee waarin behalve de raad van bestuur ook divisiehoofden zitten. Die constructie is ook gebruikelijk bij andere multinationals, zoals Philips. Het moet verkokering van de bedrijfsonderdelen voorkomen. Smits-Nusteling zou tijdens de Kerstdagen besloten hebben dat die organisatievorm haar niet ligt. Haar rol is meteen overgenomen door twee collega’s.

Er zou geen sprake zijn van ruzie, maar blijkbaar vormden Smits-Nusteling en bestuursvoorzitter Eelco Blok samen niet de geoliede machine die nodig is om KPN door een lastige periode te leiden. Het bedrijf staat onder druk omdat de inkomsten van mobiele klanten teruglopen. Daarnaast ligt KPN onder vuur van toezichthouders NMa en Opta, naar aanleiding van beschuldigingen over prijsafspraken en ongeoorloofde kortingen – die door KPN ontkend worden. Maandag maakte KPN nog bekend dat het de kosten voor onbeperkt vast bellen voor alle klanten met 50 procent verhoogt. (NRC)