China spreekt zich uit tegen Amerikaanse sancties Iran

An Iranian man walks past a currency exchange shop in northern Tehran January 3, 2012. The Iranian rial fell to a record low against the dollar on Tuesday following U.S. President Barack Obama signing a bill on imposing fresh sanctions against the country's central bank. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: BUSINESS POLITICS) Een Iraanse man loopt langs een wisselkantoor in Teheran. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl

China is “tegen het opleggen van unilaterale sancties” tegen Iran om het zo te dwingen zijn kernprogramma stil te leggen.

Beijing refereerde naar de door de Verenigde Staten recentelijk aangenomen Finance Act of the Pentagon die financiële sancties tegen Iran verscherpt, meldt persbureau AFP. China is een van de grootste handelspartners van Iran. Vijftien jaar geleden dreef Beijing nog voor vierhonderd miljoen dollar handel met Iran, tegenwoordig is dat ongeveer dertig miljard op jaarbasis.

Iran dreigt met blokkade Straat van Hormuz

Volgens een regeringswoordvoerder is China “tegen elke nationale wet die internationale wetgeving omzeilt”. De Amerikaanse wet heeft tot doel om de olie-inkomsten in Teheran te verminderen door onder andere de handel tussen financiële instituten met de Iraanse centrale bank te bevriezen. De Europese Unie overweegt op dit moment een olie-embargo tegen Iran.

De spanningen tussen de VS en Iran liepen de afgelopen dagen nog verder door het afvuren van langeafstandsraketten door de Iraanse marine tijdens een oefening in de Straat van Hormuz. Teheran heeft gedreigd deze belangrijke olietoevoer-route te blokkeren als de VS en de EU meer sancties instellen. Iran staat onder grote internationale druk sinds een publicatie van het Internationaal Atoomagentschap waarin het de Iraanse regering beschuldigt van het werken aan kernwapens.

    • Hans Klis