Celstraffen voor moord die Verenigd Koninkrijk jaren bezighield

These are undated photos released by England's Crown Prosecution Service handout of Gary Dobson, left, and David Norris, who were found guilty of the murder of black teenager Stephen Lawrence . Gary Dobson was sentenced to 15 years 2 months and Davis Norris to 14 years 3 months at the Old Bailey in London Wednesday Jan. 4, 2012. (AP Photo/ Crown Prosecution Service, HO) EDITORIAL USE ONLY NO ARCHIVE Gary Dobson (links) en David Norris werden gisteren door een jury al schuldig bevonden aan de moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence in 1993. Foto AP

Twee mannen zijn vanochtend veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15 en 14 jaar in een Britse moordzaak die ernstige tekortkomingen bij de Londense politie blootlegde. Jarenlang zorgde deze zaak voor grote morele verontwaardiging onder de Britten.

Gary Dobson (36) en David Norris (35) werden gisteren door een jury al schuldig bevonden aan de moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence in 1993. Niet eerder werd er iemand veroordeeld voor de moord. De rechter hield vanochtend rekening met hun minderjarigheid op het moment van de moord.

Correspondent Titia Ketelaar schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad over de zaak:

De 18-jarige Lawrence stond samen met een vriend bij een bushalte te wachten toen zij door vijf blanke jongens werden aangevallen met een mes. Hoewel vrij snel na de moord bekend was wie de daders waren, duurde het twee weken voor er arrestaties werden verricht. De politie kreeg het bewijs echter niet rond.

Dat bleek, zoals de familie van Lawrence vermoedde, het gevolg te zijn van vooroordelen binnen het overwegend blanke Londense politiekorps. Een rechter velde in 1999 het vernietigende oordeel dat “institutioneel racisme” had geleid tot incompetentie en corruptie. Het korps werd gereorganiseerd, en openlijke discriminatie bestraft. Inmiddels is 10 procent van de agenten van niet-blanke afkomst.

In eerste instantie kreeg de zaak weinig aandacht, ook in de pers. Daar kwam verandering in nadat Nelson Mandela de familie ontmoette en aandacht van de Daily Mail:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Daily Mail heeft 20 pags over #Lawrence-zaak. Toonde in 1997 verdachten met kop moordenaars, hoofdred legt uit waarom http://t.co/xSrFIQQL
    • David Haakman