Canadees mag VS in met iPad als pas

Er is nog geen app voor, maar een Canadees die zijn paspoort was vergeten is het toch gelukt: hij werd toegelaten tot de Verenigde Staten door bij de douane een scan te tonen van zijn identiteitsbewijs op zijn iPad.

Martin Reisch uit Montreal hield vorige week een Amerikaanse douaneofficier zijn tabletcomputer voor, nadat hij zich bij het naderen van de grenspost realiseerde dat hij zijn paspoort thuis had laten liggen. Zijn iPad bevatte een scan van het document, die hij had gemaakt voor het geval hij het ooit zou verliezen.

Reisch toonde naast zijn iPad ook zijn rijbewijs.

De beambte „nam mijn iPad mee naar binnen”, zei Reisch tegen het persbureau Canadian Press. „Hij bleef zeker vijf, zes minuten weg. Toen hij terugkwam hield hij eerst lang stil, toen wenste hij me fijne feestdagen.”

Sinds 2009 zijn Canadezen verplicht een paspoort te tonen aan de landgrens met de VS. Vroeger volstond een rijbewijs of ander identiteitsdocument.

Reisch, een fotograaf en cameraman, zei dat hij de volgende keer het origineel weer mee zal nemen – maar hoopt dat digitale identificatie op termijn zal worden geaccepteerd als reisdocument. Hij keerde later op dezelfde dag terug naar Canada met de scan van het paspoort.