buzz

EMBARGO -- NOT FOR USE UNTIL 00:01 DECEMBER 31, 2011 (FILES) In a file picture taken on February 16, 2011 British actress Helena Bonham Carter addresses a press conference for the movie "Toast" in Berlin during the international Berlinale film festival. Bonham Carter was awarded a CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) in the 2012 British New Year's honours list after the most successful year of her career capped by her performance in "The King's Speech" about the stammering King George VI. Her distinctive sense of style -- she took to the red carpet at the Golden Globes wearing one red shoe and one green -- will ensure her attire is the focus of attention at the investiture ceremony at Buckingham Palace next year. AFP PHOTO / TIM BRAKEMEIER GERMANY OUT AFP

Arm Darth Vader overleden

Onder de zwarte mantel van slechterik Darth Vader van de Star Wars-films verscholen zich velen. Zijn ziel behoorde prinses Padmé toe, zijn geest de keizer, zijn diepe stem acteur James Earl Jones, zijn lichaam gewichtheffer David Prowse. Afgelopen weekeind overleed op 89-jarige leeftijd zijn arm. Olympisch schermer Bob Anderson speelde Vader in de beroemde lichtsabelduels in de vroegere Star Wars-delen. Anderson, die van Errol Flynn tot Antonio Banderas Hollywoodsterren het schermen bijbracht, werd ingehuurd om Prowse het vak te leren. Toen de gewichtheffer te log bleek voor sabelgevechten, trok Anderson, toen al bijna 60 jaar, zelf maar de mantel van Vader aan. De Brit Anderson, in 1922 geboren te Hampshire, Zuid-Engeland, gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog schermles aan boord van oorlogsschepen in de Middellandse Zee en vertegenwoordigde het Verenigd Koninkrijk bij de Olympische Spelen van 1952. In datzelfde jaar ging hij aan de slag in Hollywood, als coach van Flynn in The Master of Ballantrae en choreograaf van gevechtsscènes.

Oscar en Kodaktheater

Over twee jaar loopt het tienjarige contract af tussen The Academy en het Kodaktheater in Los Angeles, waar jaarlijks het Oscargala plaatsvindt. En dreigt na 2013 te verhuizen, meldt de Hollywood Reporter, als er geen betere deal op tafel komt. Het heeft allemaal te maken met de financiële problemen van Kodak, de industriële filmgigant van de celluloidtijd. In 2000 dacht Kodak nog moeiteloos 75 miljoen dollar te kunnen ophoesten om twintig jaar lang zijn naam te verbinden aan het nieuwe Hollywood & Highland-complex van 3.401 stoelen. Nu is Kodak in problemen en is het de vraag of het bedrijf de jaarlijkse 4 miljoen dollar nog kan en wil opbrengen. Voor The Academy een ideaal moment om met verhuizing te dreigen: verkoop van naamrechten aan een nieuwe sponsor is voor het theater aanzienlijk lucratiever met de garantie dat er jaarlijks een Oscargala wordt gehouden. Sinds het eerste gala in het Roosevelthotel in 1929 zijn Oscars in vele theaters uitgereikt. Voor de verhuizing naar het Kodaktheater shuttelde het gala tussen het Music Center en het Shrine Auditorium met 6.000 stoelen.

Jonge jaren van Holleeder

De Heineken ontvoering van Maarten Treurniet was in zekere zin al de wording van Willem Holleeder – ook al figureert hij daar onder de schuilnaam Rem Hubrechts. Holleeder procedeerde tegen de film en verloor. Binnenkort weer op vrije voeten omdat het (nog) niet valt te bewijzen dat hij opdracht gaf voor een serie liquidaties, kan Willem Holleeder zijn advocaten weer aan het werk zetten: Lemming Films liet vorige week weten een optie te hebben genomen op Auke Koks boek Holleeder, de jonge jaren. Kok beschrijft hoe een scholier verandert een crimineel. De film is gepland voor 2014.

Surrealistische musical

Een biografische film over zijn leven komt „heel snel”, zegt Elton John. De regisseur wordt binnenkort bekendgemaakt, en de popster laat weten dat hij het liefst wil dat Justin Timberlake hem speelt. Een acteur met een achtergrond in de popmuziek, die Elton John bovendien al eens speelde in de videoclip Rocket Man van David LaChapelle. De film, geschreven door Lee Hall van Billy Elliot, moet een surrealistische musical worden.

Lintje, geen ‘dame’

De film mocht pas na haar dood worden gemaakt, zo was de afspraak met het Britse vorstenhuis. Na het overlijden van koningin-moeder Elizabeth op 101-jarige leeftijd in 2002 speelde Helena Bonham-Carter haar in The King’s Speech. Dat beviel haar dochter, koningin Elizabeth, kennelijk veel beter dan de hatelijke oude mopperpot die haar moeder was in The Queen (2006). Op 31 december behaagde het Buckingham Palace derhalve Bonham-Carter te benoemen tot Commander of the Most Excellent Order of the British Empire – een rang die helaas net geen recht geeft op de titel ‘dame’.