Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Regionale CDA vreest verlies invloed - ‘beslissende maand voor toekomst CDA’

Vicepremier Maxime Verhagen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Een deel van het partijbestuur van het CDA verzet zich tegen hervormingen in de partij. Voorzitters van de provinciale afdelingen, die de helft van het bestuur uitmaken, zijn bang dat ze minder invloed zullen hebben op de keuze van kandidaat-Kamerleden of op de koers van de partij.

Dat zeggen vijf provinciaal bestuurders tegen NRC Handelsblad. Dinsdag worden ze ingelicht over wat precies verandert, maar nu al is duidelijk hoezeer de partijhervormingen weerstand oproepen.

De onduidelijkheid over de toekomst van het CDA is vandaag verder vergroot door de aankondiging van Maxime Verhagen dat hij niet de nieuwe partijleider wil worden. Verhagen in weekblad Elsevier:

“Ik zit met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt.”

Nieuwe koers en partijstructuur deze maand bekend

Deze maand is, volgens de regeringspartij zelf, beslissend voor de toekomst van het CDA. Drie commissies maken bekend wat de nieuwe koers van de partij moet zijn en hoe de partijstructuur moet veranderen. Een ingelast congres moet de hervormingen kracht bijzetten.

Wil van der Kruijs, voorzitter van CDA Brabant, zegt over het mogelijke verlies van invloed van de traditioneel zo grote regionale CDA-macht:

“Ik vrees voor een absolute verschraling. Juist de discussies in de provincies, niet gehouden aan het regeerakkoord, zijn een kracht die niet verloren moet gaan.”

De noodkreet is de culminatie van maanden “aan bellen trekken”, zegt ook de voorzitter van CDA Zeeland, Wybe de Graaf. Tot nu toe zonder tastbaar resultaat, maar “wij willen wel gehoord blijven.” De CDA-voorlichter zegt dat “we nog volop in discussie zijn.”

De vicevoorzitter van de afdeling Gelderland, Jan Post, vreest met name voor een verlies van zeggenschap in de selectie van nieuwe kandidaat-politici:

“Kun je dat vanuit Den Haag organiseren? Natuurlijk niet. Ik geloof daar niks van.”