Banken eurozone parkeren recordbedrag bij ECB

De Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto AFP / Daniel Ronald

Banken in de eurozone parkeerden tussen gisteren en vandaag een recordbedrag van 453,18 miljard euro bij de Europese Centrale Bank. Een teken dat banken onderling minder lenen.

Dat betekent dat het geldverkeer binnen de eurozone moeizaam verloopt ondanks dat de ECB de banken de afgelopen tijd veel geld heeft geleend om juist het tegenovergestelde te bewerkstelligen, meldt persbureau AFP.

De ECB hanteert de lage rente van 0,25 procent om ervoor te zorgen dat banken juist goedkoop onderling kunnen lenen. Ook maakte de ECB vorige maand 489 miljard euro aan driejarige leningen vrij tegen een goedkope rente van een procent. Toch lijken financiële instituten het geld liever op te potten dan in de economie te pompen.

De afgelopen weken bereikte de geldbedragen die Europese banken stalden bij de ECB meerdere keren een record. Het vorige record was tussen 27 en 28 december en betrof een bedrag van 452 miljard euro.

    • Hans Klis