Bachmann gaat niet naar South Carolina - geeft ze op?

Michelle Bachmann tijdens haar toespraak in Iowa vannacht. Het lijkt erop dat ze later vandaag uit de race stapt. Foto AP / Brandon Pollock

Het zou goed kunnen dat Michelle Bachmann later vandaag uit de race om het presidentskandidaatschap stapt. Ze heeft haar trip naar de staat South Carolina, waar op 21 januari voorverkiezingen zijn, afgeblazen. Later vanmiddag geeft ze een persconferentie.

Een medewerker van haar campagneteam bevestigde dat tegenover persbureau AP.

Het is voor iedereen die nog een bedreiging wil zijn voor favoriet Mitt Romney van groot belang dat er een uitstekend resultaat gehaald wordt in de conservatieve staat South Carolina. Dat Bachmann thuis blijft en daar dus geen campagne voert kan er op wijzen dat de strijd opgeeft, maar vast staat dat nog niet. Op de persconferentie die om 17:00 vanuit Des Moines, Iowa begint, zal meer duidelijk worden. Vanmorgen zei onze correspondent in de Verenigde Staten, Guus Valk, al dat Bachmann kansloos is.

In die laatstgenoemde staat was vannacht een ‘caucus’, een voorronde waarin de inwoners van de evangelisch-christelijke staat hun voorkeur uitspraken. Romney won nipt van Rick Santorum, beiden kregen iets minder dan 25 procent van de stemmen. Ron Paul werd derde (21 procent), Newt Gingrich vierde met 13 procent. Bachmann eindigde op een teleurstellende zesde plaats met 5 procent van de stemmen, nog achter Rick Perry, die 10 procent van de stemmen kreeg. Jon Huntsman, die op voorhand al had besloten geen campagne te voeren in Iowa, kreeg iets minder dan één procent.

Perry gaf tijdens zijn toespraak nadat de resultaten bekend waren al aan dat hij goed gaat nadenken of hij nog wel doorgaat. Ook hij reist niet af naar South Carolina.

    • Peter Zantingh