Breivik toch toerekeningsvatbaar - nabestaanden: ‘nieuw onderzoek nodig’

De 32-jarige Anders Behring Breivik lijkt toch toerekeningsvatbaar. Foto AFP / Facebook - YouTube

Anders Breivik is toch toerekeningsvatbaar. Dat meldt het medisch team van de gevangenis waar hij vastzit, volgens persbureau AP. Breivik wordt in de gevangenis in zijn isoleercel door dat team geobserveerd.

Breivik, de man die afgelopen zomer in Noorwegen 77 mensen doodde met een bomaanslag in Oslo en een bloedige schietpartij op het eilandje Utøya, zou in dat geval hebben geweten wat hij die dag deed.

Deze conclusie staat lijnrecht tegenover die van de onderzoekscommissie van forensische psychiaters, die Breivik in opdracht van het Openbaar Ministerie in november onderzocht en ontoerekeningsvatbaar verklaarde. De commissie bestempelde Breivik als psychotisch en paranoïde schizofreen. Ook zijn advocaat betitelde Breivik, in juli vorig jaar zelfs al, als “geestelijk gestoord.”

Tien advocaten van nabestaanden en slachtoffers eisen op basis van de conclusies van het gevangenisteam een nieuw onderzoek. Breivik wil daaraan volgens zijn advocaten niet meewerken.

    • Niels Posthumus