Zuid-Korea wil hulp bieden aan Pyongyang

Maar dan moet Noord-Korea wel zijn nucleaire activiteiten stoppen.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft gisteren gezegd dat zijn land bereid is hulp aan Noord-Korea te hervatten mits het zijn nucleaire activiteiten staakt. In een televisierede verklaarde de president dat beide landen „op een keerpunt” staan nu Noord-Korea een nieuwe leider heeft. Dat is Kim Jong-un, zoon van de vorige maand overleden Kim Jong-il.

Noord-Korea heeft nog niet op dit voorstel gereageerd. Maar ook in Pyongyang zijn er tekenen van tegemoetkoming. De nieuwjaarsboodschap bevatte dit jaar niet de gebruikelijke felle kritiek op de Verenigde Staten. Evenmin werd er melding gemaakt van de nucleaire ambities van het land. Dit laatste werd door sommige waarnemers uitgelegd als een teken dat Noord-Korea streeft naar een hervatting van de voedselhulp van de Amerikanen en anderen. Grote delen van Noord-Korea kampen al jaren met voedseltekorten.

Volgens de nieuwjaarsboodschap, die door de staatsmedia werd uitgezonden, zouden de Noord-Koreanen de nieuwe leider overigens wel „tot in de dood” verdedigen.

Lee Myung-bak waarschuwde het bewind in Pyongyang dat Zuid-Korea hard zal reageren op eventuele provocaties van Noord-Koreaanse zijde. Vorige week liet de machtige Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea in een verklaring weten dat ze niets te maken wilde hebben met „de verraderskliek van Lee Myung-bak”. (AP, AFP, Reuters)