Zanger Youssou N’Dour wil president van Senegal worden

Zanger Youssou N’Dour op het concert ‘Africa Celebrates Democracy’ in Tunis op 11 november 2011, om te vieren dat de Tunesische opstand de Arabische Lente inspireerde. N’Dour, al langere tijd politiek geëngageerd, wil president van Senegal worden. Foto Reuters / Anis Mili

De Senegalese zanger Youssou N’Dour doet mee aan de presidentsverkiezingen van zijn land. Hij neemt het daarin op tegen de huidige, 85-jarige president Abdoulaye Wade. N’Dour lijkt een grote kans op de overwinning te maken.

De zanger, 52 jaar oud, kreeg wereldwijde bekendheid toen Peter Gabriel hem in 1986 liet meedoen op het album So en hem meenam op de bijbehorende wereldtour. Ook met Paul Simon werkte hij samen, maar zijn grootste hit was samen met de Zweedse zangeres Neneh Cherry: ‘7 Seconds’ uit 1994.

Met zijn band Étoile de Dakar creëerde hij een muziekstijl die de lokale muziekscene nog steeds overheerst en inmiddels als typisch Senegalees wordt beschouwd: mbalax, een mengeling van traditionele ritmes en invloeden uit Cubaanse salsa.

De presidentsverkiezingen zijn in februari. Wade wil een derde regeertermijn, iets wat N’Dour wil voorkomen. De president die sinds 2000 aan de macht is zette met exorbitante aankopen al meerdere keren kwaad bloed bij de arme Senegalese bevolking. Hij liet een standbeeld van zichzelf bouwen voor twintig miljoen en schafte voor 32 miljoen een presidentieel vliegtuig aan. Dat hij in februari niet verplicht met pensioen moet gaan, is omdat hij de afgelopen jaren voortdurend aan de grondwet sleutelde.

Youssou N’Dour bemoeit zich al jaren met politieke zaken. Hij hekelt de klasseverschillen in het land, waar hij als een nationale held gezien wordt. In november van vorig jaar ging hij de politiek in. “Als Youssou N’Dour meedoet aan de presidentsverkiezingen in februari, kan hij winnen”, schreef correspondent Pauline Bax toen in NRC Handelsblad. “De onvrede over de 85-jarige Wade is nog nooit zo groot geweest.”

    • Peter Zantingh