Wellink: steun ECB gaat te ver

De lening van 489 miljard euro die de Europese Centrale Bank onlangs aan banken verstrekte, lost weinig op, zegt Nout Wellink.

De Europese Centrale Bank gaat te ver in haar steun aan de banken. Dat zei oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank gisteren in Het Financieele Dagblad.

Hij keurt de recordlening van 489 miljard euro af die de Europese Centrale Bank (ECB) op 21 december aan 523 banken verstrekte. Die heeft volgens Wellink met drie jaar een te lange looptijd. Het gevaar is dat banken met de lening geen tijdelijk geldtekort oplossen, maar een structureel tekort aan eigen vermogen. „Dit is geen liquiditeitssteun meer, maar solvabiliteitssteun.”

Wellink zegt dat de Nederlandse overheid rekening moet houden met een verlies op de lening aan Griekenland. De Griekse schuld is zo hoog dat het moeilijk wordt die helemaal af te betalen. „Als er echt afgeschreven gaat worden, is het bijna ondenkbaar dat de overheid daaraan kan ontsnappen.” Nederland leende 4,7 miljard euro aan Griekenland in het kader van de eerste Europese noodlening van 110 miljard euro. Daar komt een onbekend aandeel in een tweede lening van 130 miljard bij. Wellink zelf heeft vaak gezegd dat Nederland zijn geld terugkrijgt. Nu vindt hij dat niet meer realistisch.

Ook oud-premier Wim Kok bekritiseerde gisteren de aanpak van de schuldencrisis. Op Radio 1 zei hij de regeringsleiders te verwijten „te laat, te langzaam en steeds onvoldoende te hebben gereageerd”. (NRC)