Weerswaarschuwing ingetrokken - storm zorgt voor veel problemen

In 't Veld in Noord-Holland stortte een boom op een woonhuis. Niemand raakte gewond. Foto Screenshot RTV N-H

De storm die vandaag over Nederland raasde heeft voor veel problemen gezorgd. Tot nu toe zijn de hulpdiensten zo’n 1100 keer ingezet. Het KNMI heeft de waarschuwing (code oranje) voor extreem weer in Noord-Holland en Friesland begin van de avond weer ingetrokken.

De brandweer in Noord-Holland en Friesland kreeg in de loop van de middag al tientallen meldingen binnen. Veel daarvan gingen over omgewaaide bomen en dakschade. Ook op de weg en het spoor en voor het vliegverkeer zorgde de wind voor problemen.

Dinsdag ontstonden voor het eerst tijdens de kerstvakanties flinke files op de snelwegen door incidenten die allemaal met de storm te maken hadden. Op de A1, de A76, de A15 en de N57 waaiden vrachtwagens om of schaarden zij. Op de A16 schaarde een auto met caravan. Ook veroorzaakte de storm her en der schade aan de portalen boven de weg en had het verkeer op de A8 en A9 te maken met omgewaaide bomen.

Ook problemen op spoor en bij Schiphol

Treinreizigers tussen Deurne en Helmond en Venlo en Viersen moesten vandaag rekening houden met een vertraging van meer dan een uur door een boom op het spoor.

Tussen Den Helder en Alkmaar bedroeg de vertraging vanwege de weersomstandigheden ongeveer een kwartier. Treinreizigers moesten door de wind extra overstappen tussen Woerden en Bodegraven, vanwege een defect aan een bovenleiding. Daardoor reden er geen treinen, maar bussen tussen de twee plaatsen. Het zorgde voor een halfuur vertraging.

Schiphol kampte vanwege het slechte weer rond kwart over vier vanmiddag met gemiddeld een halfuur vertraging voor alle vluchten. Verder werden behoorlijk wat vertrekkende en aankomende vluchten geannuleerd, vooral van en naar Groot-Brittannië, vanwege het slechte weer daar.

Hulpdiensten Noord-Holland en Friesland hebben hun handen vol

De hulpdiensten in de regio Noord-Holland Noord hadden hun handen vol aan de storm. In deze regio kwamen tot drie uur vanmiddag ongeveer zeventig meldingen binnen. De N248 was afgesloten doordat kisten van een aanhanger de weg op waren gewaaid.

In Friesland kwamen zo’n twintig meldingen binnen. Er waaide in deze provincie onder meer een hele loods weg.

De brandweer Kennemerland kreeg eveneens ongeveer twintig meldingen te verwerken. Vooral in Beverwijk ging het er hard aan toe: daar waaide onder meer een boom op vier auto’s en kwamen gevelplaten van de Beverwijkse Bazaar los.

Maar de overlast beperkte zich niet uitsluitend tot het noorden van het land. De gemeente Den Haag besloot bijvoorbeeld de ondergrondse afvalcontainers tijdelijk niet te legen vanwege de harde wind. Volgens de gemeente was dit te gevaarlijk, omdat de ondergrondse containers bij het legen een behoorlijk stuk boven de grond worden getild met een kraanwagen.

Update 22.00: In Krimpen aan den IJssel is vanavond een dak van een kerk aan de Meerkoetstraat gewaaid. Het dak bezweek onder de druk van de wind en belandde op straat. Niemand raakte hierbij gewond, wel raakte enkele auto’s beschadigd. De brandweer is bezig de troep op de ruimen en heeft de straat afgesloten.

    • Niels Posthumus