Wammes getraind door oud-coach Zonderland

Jeffrey Wammes is afgelopen maand getraind door Gerard Speerstra, de oud-coach van zijn concurrent Epke Zonderland.

Turner Jeffrey Wammes is de maand december getraind door Gerard Speerstra, tot voor twee jaar nog de coach van Epke Zonderland, volgende week tijdens het olympische kwalificatietoernooi in Londen Wammes’ enige concurrent voor uitzending naar de Spelen. Naast zijn vaste trainingen bij FlikFlak in Den Bosch, onder leiding van Bram van Bokhoven, oefent Wammes tweemaal per week bij Turnz in zijn woonplaats Amsterdam. In december heeft hij Speerstra gevraagd hem bij die trainingen te begeleiden. Volgens Speerstra, die na zijn ontslag als bondscoach freelance turntrainer is, heeft Wammes zijn hulp ingeroepen om te werken aan verfijning en stabiliteit van zijn oefeningen. Een stap die naar zijn zeggen met goedkeuring van Van Bokhoven is genomen.

Maar Speerstra heeft wel zijn invloed laten gelden. „Er is een aantal kleine wijzigingen in zijn programma’s aangebracht, maar niet ingrijpend. Dat zou zo kort voor een belangrijke wedstrijd ook niet verstandig zijn”, zegt de trainer uit Heerenveen, die het niet onlogisch vindt dat Wammes hem heeft gevraagd. „Ik ben in Nederland de enige beschikbare mannentrainer met ervaring op olympisch niveau.” Speerstra doelt daarmee op de Spelen van 2008 in Peking, waar hij Zonderland naar de finale op rek begeleidde.

In het voorjaar van 2010 werd de relatie tussen Zonderland en zijn trainer verbroken nadat de turnbond KNGU Speerstra als bondscoach op non-actief had gesteld. De reden was een kranteninterview waarin de coach zich kritisch over de bond had uitgelaten. Zonderland, die van jongs af aan door Speerstra was begeleid, heeft zich bij dat besluit neergelegd en wordt nu getraind door Daniël Knibbeler. Speerstra ontkent dat revanchegevoelens een rol speelden bij zijn keus voor een samenwerking met Wammes. „Ik ben er niet op uit om wie dan ook een hak te zetten. Als freelancer ben ik er voor iedereen die me vraagt. Voor mij was het werk, net als vroeger in Heerenveen.”

    • Henk Stouwdam