Vuurgevechten tussen rebellen in Tripoli - zeker vijf doden

Tussen enkele groepen militanten zijn vandaag gevechten uitgebroken in het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli. Hierbij zijn onder andere machinegeweren en raketgranaten gebruikt. Tot dusver zijn zeker vijf doden gevallen, zo meldt persbureau AP.

De rellen braken enkele uren geleden uit tussen twee voormalige rebellengroepen en een aparte groep militanten uit de stad Misrata. Omwonenden horen schoten en hebben gewonden zien liggen. Volgens Col Walid Shouaib, lid van de Militaire Raad in Tripoli, zijn de gevechten het gevolg van een arrestatie van een militant uit Misrata tijdens de jaarwisseling door rebellen uit Tripoli.

Deze werd opgepakt op verdenking van beroving, waarna een groep Misrata-strijders hem probeerden te bevrijden. Hierop zijn veel van hen ook opgepakt. Na onderhandelingen van een Misrata-opperbevelhebber zijn deze snel bevrijd, op de persoon na die berovingen zou hebben gepleegd.

Mohammed al-Gressa, militair raadslid uit Misrata, zegt te vrezen voor een oorlog:

“Ik ben zeer pessimistisch omdat vandaag veel bloed wordt vergoten. Ik vind dat dit al heel sterk lijkt op een burgeroorlog.”

Andere betrokkenen nemen de rellen iets minder ernstig volgens AP. Shouaib verklaart dat tot nu toe drie Misrata-strijders zijn omgekomen en twee militanten uit Tripoli tijdens de vuurgevechten. Volgens getuigen zijn vandaag zes leden van Misrata-rebellen gearresteerd tijdens de gevechten.

Sinds half november is er een nieuw leger actief in Libië om rebellengroepen uit elkaar te drijven, maar dat is sindsdien zover bekend nog niet ingezet bij gevechten in de hoofdstad.

    • Annemarie Coevert